SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj bo Bled dobil obvoznico?

4

termometer

Blejska občina se z obiski poslanskih skupin in ministrstev trudi v rebalansu državnega proračuna zagotoviti vsaj milijon evrov za odkup zemljišč za blejsko južno obvoznico.

Blejski župan Janez Fajfar in direktor občinske uprave Matjaž Berčon sta prepričana, da če se projekta začneta uresničevati, bosta zagotovo tudi prej ali slej dokončana. Kot sta povedala na novinarski konferenci, sta optimistična, da bo država 25 milijonov evrov vredno južno obvoznico proti Bohinju vendarle uvrstila med prednostne projekte in zagotovila sredstva zanjo.

Obvoznica proti Gorjam naj bi stala 12 milijonov evrov Na občini medtem ne mirujejo. Hkrati z lobiranjem za uvrstitev v državni proračun, občina že sama izvaja odkupe potrebnih zemljišč, vendar bi bilo za ta namen letos potrebnih tudi najmanj milijon evrov državnih sredstev. Ko bodo zemljišča priskrbljena, bo možno zaprositi za gradbeno dovoljenje in na ta način bi v prihodnjem letu na enem delu že lahko stekla gradnja južne obvoznice.

Za začetek urejanja severne obvoznice proti Gorjam, ki naj bi po projektantski oceni stala 12 milijonov evrov, na drugi strani blejski občini ni treba čakati na sofinanciranje s strani države. Občina naj bi v lastnem proračunu letos zagotovila milijon evrov za rekonstrukcijo Seliške ceste, ki naj bi jo izvedla čez poletje. Vendar se bo za to morala zadolžiti, za kar še potrebuje soglasje občinskega sveta in ministrstva za finance.

Berčon računa na pet do šest milijonov evrov Sledilo bo projektiranje drugih faz severne razbremenilne ceste, za uresničitev katerih pa bo potrebno državno sofinanciranje. Berčon v letih 2016 ali 2017 računa, da bi uspeli pridobiti od pet do šest milijonov evrov za ureditev obvoznice do Rečiške ceste.

"Prepričani smo, da ko bomo enkrat začeli z aktivnostmi, bomo tudi državo prepričali, da pristopi k realizaciji," je angažma občine pojasnil Berčon in opozoril, da sta omenjeni obvoznici vendarle državni cesti, ki vodita v Bohinj oziroma v Gorje in na Pokljuko ter da ju ni mogoče marginalizirati v zgolj blejski problem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin