Sreda,
9. 4. 2008,
16.04

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 16.04

8 let, 6 mesecev

Kazenski zakonik pripravljen za sejo DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je praktično brez vsebinske razprave opravil obravnavo novega kazenskega zakonika.

Ob odsotnosti večjega dela opozicijskih poslancev so člani odbora zakon popravili s približno 120 dopolnili.

Opozicija koaliciji očita, da ni upoštevala kritičnih vsebinskih pripomb ZPS Potem ko sta sejo protestno zapustila poslanca SD, pa tudi ostali opozicijski poslanci na seji večinoma niso bili navzoči, so se preostali člani odbora opredelili do vloženih dopolnil. Večino so jih vložile koalicijske SDS, NSi in SLS, pripravljeni pa so bili na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe (ZPS). Dopolnila so bila večinoma redakcijske narave, na kar so denimo opozarjali tudi v opozicijskih poslanskih skupinah, ki so koaliciji očitali, da ni upoštevala kritičnih vsebinskih pripomb ZPS.

Objavljanje in uporabljanje osebnih podatkov žrtev na internetu bo kaznivo

Odbor je nato potrdil vsa dopolnila, ki so jih vložile koalicijske poslanske skupine. Svoja dopolnila so predlagali tudi v Lipi, večinoma pa so se nanašala na področje spolne nedotakljivosti. Poslanci so na predlog Boštjana Zagorca člen, ki govori o nedovoljeni objavi zasebnih pisanj, dopolnili z določbo, po kateri je kaznivo objavljanje in uporabljanje osebnih podatkov žrtev na internetu.

Šturm: Skušali bomo zvišati spodnjo mejo kazni za spolni napad na mlajše od 15 let V Lipi so poleg tega želeli zvišati kazni za storilce kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Odbor dopolnil sicer ni sprejel, je pa pravosodni minister Lovro Šturm zagotovil, da bodo v nadaljnji obravnavo poskušali oblikovati rešitev, po kateri bi zvišali spodnjo mejo kazni za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let.

V DZ bodo o zakonu razpravljali še ta mesec

Ko so člani odbora odločili o vseh dopolnilih, razprave o preostalih členih pa ni bilo, so sprejeli še sklep, s katerim državnemu zboru predlagajo, naj zakon uvrsti na aprilsko zasedanje.

Več kot polovica členov se bo spremenila Predlog novega kazenskega zakonika sicer spreminja več kot polovico členov sedanjega zakonika. Pri tem novo besedilo uvaja številne novosti. Med večjimi je možnost, da lahko sodniki namesto zaporne kazni kaznovanemu naložijo tudi humanitarno ali drugo družbeno koristno delo.

Uveden bo register pedofilov Prav tako uvaja možnost dosmrtnega zapora ter register pedofilov. Veliko pozornost namenja predlog še kaznivim dejanjem zoper delovno razmerje in kaznivim dejanjem zoper gospodarstvo, ureja pa tudi kazniva dejanja zoper okolje.

Kresalova: Veljavni kazenski zakonik je dober in evropsko primerljiv zakon

predsednica LDS Katarina Kresal je prepričana, da je veljavni kazenski zakonik dober in evropsko primerljiv zakon. V stranki menijo tudi, da spremembe, ki jih predlaga minister Šturm ne bodo zmanjšale števila kaznivih dejanj, temveč bodo zgolj povečale represijo države. Dovolj bi bilo, če bi se aktualni kazenski zakonik dosledno izvajal, pravi predsednica LDS. Opozorila je tudi na prakso razvitih držav z dolgo tradicijo pravosodnega sistema, "kjer sprejemajo spremembe kazenskih zakonikov zelo premišljeno in postopoma".

Kresalova: Predlog ne upošteva izsledkov zadnjih raziskav Predlog novega kazenskega zakonika je nastajal praktično v tajnosti in ne da bi se upoštevali izsledki dveletnega dela delovne skupine pod vodstvom profesorice Alenke Šelih, ki so pripravljali ciljni raziskovalni program Sodobne usmeritve kazenskega materialnega prava in ga septembra 2007 zaključili, je pojasnila Kresalova. Zato spremembam kazenskega zakonika večina stroke nasprotuje, je še poudarila.

Ministrstvo zavrača očitke LDS

Na ministrstvu poudarjajo, da predlog novega KZ uvaja določena kazniva dejanja, ki jih obstoječi kazenski zakonik ne vsebuje, določena kazniva dejanja pa preureja v skladu z razvojem. Predlog novega KZ je moderno naravnan ter upošteva vse mednarodnopravne zaveze Slovenije na kazenskopravnem področju.