Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
1. 8. 2014,
13.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 13.59

8 let

Kakšno vreme nas čaka avgusta?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po rekordno deževnem in nevihtnem vremenu, ki je ves julij povzročal sive lase številnim dopustnikom na slovenski in hrvaški obali, si avgusta lahko oddahnemo. Prevladovalo bo sončno vreme.

"Dolgoročne napovedi ne napovedujejo ekstremne vročine, temveč normalne poletne temperature okoli 30 stopinj Celzija. Povprečna dnevna oblačnost se bo od danes dalje občutno zmanjšala. Sončna obdobja bodo daljša in ravno od danes naprej bomo vsaj deset dni deležni bolj sončnega vremena. A še vedno bo možna kakšna popoldanska nevihta," napoveduje meteorolog prognostik Brane Gregorčič z agencije za okolje.

"Več poletnih neviht lahko ta mesec pričakujemo na kopnem kot ob obali. Možen je sicer kakšen kratkotrajen prehod vremenske fronte, vendar resnega deževnega obdobja ni na vidiku. Očitno je deževno obdobje, ki je bil marsikje na Jadranu rekordno, že za nami," je prepričan Gregorčič.

Peklenska vročina letos nad Skandinavijo in Rusijo Ekstremna poletna vročina se bo letos po Gregorčičevih besedah zadrževala bolj nad vzhodno in severno Evropo. Medtem ko bo območje od Skandinavije prek Rusije do Črnega morja letos deležno najvišjih temperatur, bodo na območju Sredozemlja in Alp prevladovale temperature med 25 in 30 stopinjami Celzija. To je sicer za večino ljudi idealna poletna temperatura.

Na ameriškem meteorološkem servisu Accuweather, ki mu zaupa več milijard uporabnikov, njegovo profesionalnost pa priznava tudi Gregorčič, smo preverili avgustovsko napoved za posamezna območja. A kot opozarja Gregorčič, se na napovedi, daljše od 14 dni, ne moremo zanašati.

Temperature na slovenski obali spet poletne Slovenska obala bo postregla s pretežno sončnim vremenom. Večdnevna obdobja sončnega vremena bodo za kakšen dan prekinili oblaki z nevihtami. Temperature so bodo dvignile do 31 stopinj Celzija.

Na območju Kvarnerja se bo avgusta izmenjevalo sončno in oblačno vreme z občasnimi plohami in nevihtami. Temperature se bodo gibale od 26 do 30 stopinj Celzija, ponoči pa spustile na okoli 20 stopinj Celzija.

Največ sonca v srednji in južni Dalmaciji Najbolj bo s soncem obsijana srednja in južna Dalmacija. Splitu in Dubrovniku se več kot polovici avgustovskih dni nasmiha sonce, preostanek meseca pa bo postregel s spremenljivim vremenom, med katerega se bo vmešala tudi kakšna ploha. Temperature ne bodo peklenske, bodo pa vseeno okoli 30 stopinj Celzija.

Pregovorno najbolj sončen hrvaški otok Hvar bo avgusta le upravičil svoj sloves. Večinoma bo obsijan s soncem, ki ga bodo le občasno osvežile posamezne plohe.

Ne spreglejte