Jan Tomše

Torek,
16. 10. 2012,
8.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 16. 10. 2012, 8.22

8 let

Kako sta Türk in Janković zadela sedmico

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med podporniki dr. Danila Türka za predsednika republike je tudi sedem javnih osebnosti, ki so na lanskih parlamentarnih volitvah podprle Zorana Jankovića.

Če se je 26 podpornikov, ki so lani h kandidaturi na parlamentarnih volitvah prišli nagovorit ljubljanskega župana Zorana Jankovića, sodeč po videnem na televiziji v enem od komornih prostorov Magistrata kar nekoliko drenjalo, tisti, ki podpirajo aktualnega predsednika Danila Türka, če bi ga obiskali v prostrani predsedniški palači, podobnih težav verjetno ne bi imeli. Vendar se kaj takšnega niti ne bi moglo zgoditi. Predsednik države je namreč podporo za nastop na volitvah, na katerih namerava vnovič kandidirati za stolček očeta naroda, sprejemal predvsem na druge načine in ne na avdienci na Erjavčevi v Ljubljani, kot je to lani na Magistratu storil prvi mož Ljubljane. No, med podporniki Türka v tekmi za vnovični predsedniški mandat smo našteli sedem takih, ki so lani dahnili podporo za nastop na državnozborskih volitvah tudi županu Jankoviću. To so: nekdanji predsednik republike, štirje univerzitetni profesorji ter po ena nekdanja in ena zdajšnja političarka.

Da Türka podpira nekdanji predsednik Milan Kučan, ni nikakršno presenečenje, saj je Türku v preteklih letih večkrat izrekel javno podporo. Med Türkovimi podporniki, ki so pred letom dni potrkali na vrata Jankovićeve mestne hiše in mu predlagali, naj gre na volitve, so še strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda, nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, predsednik prve slovenske skupščine France Bučar ter njegov profesorski kolega s filozofske fakultete in nekdanji politik Matjaž Kmecl. Poleg njih sta se na seznamu tistih, ki sta jim skupna Janković in Türk, znašli še zdravnica Mateja Kožuh Novak in nekdaj Pahorjeva, danes pa Jankovićeva poslanka Renata Brunskole.

Če je naštetih sedem Jankovićevih podpornikov pri svojem kandidatu za premierski stolček lani torej poudarjalo pragmatičnost, zmožnost hitrega ukrepanja in iskanja praktičnih rešitev, ti isti pri aktualnem predsedniku opevajo držo državnika in moralne avtoritete ter njegov ugled v mednarodnih krogih.

Kako uspešno bo Türk v predsedniški tekmi, v kateri mu bosta naproti stala Borut Pahor in Milan Zver, ubranil besede svojih podpornikov, bo znano 11. novembra, v primeru drugega kroga pa nekaj tednov pozneje.