Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
13.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predsednica vlade Alenka Bratušek Viktor Orban Slovenija Madžarska

Petek, 10. 1. 2014, 13.30

4 leta, 4 mesece

Kako se razumemo s sosedo Verico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednica vlade Alenka Bratušek je na obisku v Porabju na Madžarskem, kjer se je pred odprtjem za Slovence na Madžarskem pomembne cestne povezave sestala s madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Gre za cesto med porabskima vasema Gornji Senik in Verica, med katerima so do zdaj povezave potekale le čez slovensko-madžarsko mejo, zdaj pa sta neposredno povezani, tako da je pot nekajkrat krajša. Kratka cestna povezava ima dolgo zgodovino, saj sta temeljni kamen zanjo že leta 2007 postavila tedanja premierja Viktor Orban in Janez Janša, a je Madžarska z gradnjo povezave zavlačevala.

Šesta največja partnerica Bratuškova in Orban sta danes sicer podpisala izjavo o nameri o celostnem razvoju cestnih povezav obeh držav, ki sta pomembni gospodarski partnerici. Po podatkih iz leta 2012 je Madžarska zasedala šesto mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. Menjava z Madžarsko je predstavljala 3,6 odstotka celotne slovenske zunanjetrgovinske menjave, skupna vrednost blagovne menjave pa je dosegla 1,55 milijarde evrov.

Emonika pozabljena? Eden od madžarskih projektov v Sloveniji je potniški center Emonika z novo avtobusno in železniško postajo v Ljubljani, katerega investitor je madžarski Trigranit. A še vedno ni gotovo, da bo naložba, ki naj bi bila končana že do konca leta 2012, uresničena. V Trigranitu namreč pričakujejo večmilijonsko državno "injekcijo" iz sredstev za sofinanciranje tujih neposrednih investicij v Sloveniji, a se to še vedno ni zgodilo.

Večja in manjša soseda Državi, ki običajno poudarjata dobrososedske odnose, vežeta tudi manjšini. Po statističnih podatkih na Madžarskem živi nekaj manj kot 3.000 Slovencev, ki jih pestijo težave s pomanjkanjem finančnih sredstev, ureditvijo dvojezičnega šolstva in javne rabe slovenščine ter omejenost manjšinskih medijev. V Sloveniji živi dobrih 6.000 Madžarov, ki so primerjalno v boljšem položaju, med drugim imajo v ustavi zagotovljene posebne pravice, tudi poslanca v državnem zboru.

Ne spreglejte