SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako ravnati, če nas ugrizne kača (video)

4

termometer

Če nas ugrizne kača, odstranimo vse, kar bi lahko motilo obtok krvi, v nobenem primeru v rano ne zarezujemo, je ne podvezujemo, ne sesamo in ne izžigamo.

Mesto ugriza je treba le očistiti ter odstraniti morebitne ostanke strupa na rani, to pa nato pokriti, prizadeti ud imobilizirati in takoj poiskati zdravniško pomoč.

Včeraj je na območju Jeseniških rovt pohodnico v nogo ugriznil črni gad. To je bil že drugi podoben primer v zadnjem času: v začetku maja je na zelo obljudeni stezi pod Otliškim oknom nad Ajdovščino 20-letnika v nogo ugriznil modras. A razloga za paniko ni. Ugrizi kač najpogosteje niso nevarni, pravijo zdravniki.

V Center za zastrupitve v UKC Ljubljana vsako leto pokliče okoli 20 zdravnikov, ki potrebujejo nasvet v zvezi z ugrizom strupene kače. V centru pomagajo desetim ljudem na leto, polovica od teh potrebuje protistrup. A čeprav je ta na voljo le v treh slovenskih bolnišnicah – ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru ter bolnišnici v Izoli, tudi s tem težav ni, saj strup naših strupenjač deluje počasi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin