Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
10.50

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

advertorial Fakulteta za management študij management

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 10.50

2 meseca, 1 teden

Kako do prave službe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odgovor je večplasten. Veliko je odvisno od tega, ali vas trg potrebuje.

In od tega, kaj lahko trgu ponudite vi. Tudi če iščete službo v poklicih, kjer zadostuje srednješolska izobrazba, si lahko z nadaljevanjem študija močno povečate možnosti, da jo prav vi dobite. Nikar pa ne zaspite, tudi če ste visoko izobraženi. Izobrazba verjetno še nikoli ni bila tako pomembna, kot je v teh časih, ko je na trgu dela kriza. Več znaš, več veljaš je rek, ki brez izjeme vedno drži.

Kaj je recept za pridobitev prave službe?

1. Svoje znanje z določenega področja negujte. Poglobite se v stroko, povezujte se z ljudmi s tega področja, obiskujte seminarje, prebirajte strokovne članke. Skratka, ohranjajte znanje in ga širite, nikar ne zaspite!

2. Teorijo čim prej prelijte v prakso. Če boste imeli praktične izkušnje, boste močno povečali konkurenčno prednost. Tudi če ne morete do službe, lahko pridete do prakse. Marsikdo vas bo rad vzel kot prostovoljca, morda pa se vam to obrestuje do te mere, da vas v prihodnosti zaposlijo.

3. Danes je smiselno izbrati študij, ki je poleg teorije dobro podprt tudi s praktičnimi znanji. To je sodoben pristop, ki se prilagaja času, potrebam trga, študentom in delodajalcem. Študij na Fakulteti za management je močno povezan in prepleten s poslovno prakso, kar študentom omogoča, da že med študijem navežejo stike s poslovnim svetom in potencialnimi zaposlovalci, kar zagotovo olajša pot do prve zaposlitve.

4. Ne glede na to, iz katere stroke prihajate, vedno vam bo prav prišlo še nekaj znanja iz ekonomije in menedžmenta. Konec koncev je vsak poklic vezan na razumevanje ekonomije in na delo z ljudmi.

5. Prav tako kot poznavanje ekonomije in menedžmenta je vedno velika prednost, če obvladate čim več jezikov. Konec koncev je svet postal globalna vas in pogosto se izza pisalne mize komunicira s svetom.

6. Nastop. Še tako odlično strokovno znanje in obvladovanje drugih veščin ne zasije v polnem sijaju, če se vaš nastop in zunanja podoba ne ujemata z znanjem, ki ga imate morda za potencialnega zaposlovalca. Spretna retorika, poslovni bonton in ustrezna urejenost so pika na i.

Če je imelo življenje z vami drugačne načrte …

… in niste dokončali študija, ni še nič izgubljeno. Koncept študiranja in razumevanja izobraževanja se je močno spremenil. Če je bilo še nedolgo nazaj tako, da ko si za sabo zaprl šolska vrata, je bilo to za vedno, danes ni več tako. Vseživljenjsko izobraževanje je koncept, ki ne da nas ohranja delovno aktivne, temveč smo zato tudi bolj konkurenčni na trgu.

Izobraževanje in še enkrat izobraževanje – to je recept, ki prinaša uspeh. Vseživljenjsko izobraževanje nas ohranja mladostne, kljub staranju ohranjamo stik z aktualnimi temami s strokovnega področja in splošno iz sveta.

Ne spreglejte