Sobota,
31. 5. 2008,
18.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 5. 2008, 18.51

8 let, 5 mesecev

Justin Stanovnik: V Kočevskem rogu se je zgodil zločin nad celotnim narodom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Publicist in urednik glasila Zaveza Justin Stanovnik je poudaril, da se v Kočevskem rogu s poboji pred 63 leti ni zgodil zločin nad nekaj posamezniki, temveč nad celotnim narodom.

Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik pa je poboje ob koncu druge svetovne vojne označil kot dejanje državnega terorizma. Justin Stanovnik je dejal, da Kočevski rog v slovenski zavesti še nima prave vloge oz. je sploh nima. "Moral bi imeti vlogo, primerno zločinu nad narodom," je pojasnil in dodal, da bi morali "uvideti moralne energije, ki izhajajo iz 14 tisoč ljudi, ki so bili tam pobiti".

Urednik Zaveze je prepričan, da so se Slovenci, ki so bili pomorjeni v Kočevskem rogu, med drugo svetovno vojno (1941-1945) uprli boljševizmu. "Slovenski boljševiki in njihovi zavezniki so pod jurisdikcijo treh osnovnih zločinov, ki jih je postavilo mednarodno sodstvo. To so zločini zoper mir, vojni zločini in zločini zoper človečnost," je zatrdil Justin Stanovnik.

"Poboji so običajna boljševiška praksa" Prepričan je, da so poboji "običajna boljševiška praksa". "Tako so povsod ravnali, saj je to način, kako so boljševiki postavili novo državo, to je s totalnim terorjem," je dodal. Po njegovih besedah je bila v Sloveniji boljševiška oz. ruska različica komunizma. "Ta ne vsebuje zgolj marksizma, ampak tudi prvine anarhizma, ki ga je v komunizem vnesel ruski komunist Vladimir Iljič Lenin," je pojasnil.

"Boljševiki so naredili tri velika teroristična dejanja nad slovenskim narodom"

Meni, da so boljševiki naredili tri velika teroristična dejanja nad slovenskim narodom. "Katoličane so zatrli s pobojem domobrancev ter zapiranjem uglednih posameznikov in duhovnikov, liberalce z Nagodetovim procesom, komuniste v svojih vrstah pa z Golim otokom," je poudaril. Dodal je še, da je revolucija pomenila izstop slovenskega naroda iz evropske civilizacije.

"Ureditev Kočevskega roga je še vedno nekaj zasilnega" Po mnenju urednika Zaveze, glasila društva Nove slovenske zaveze (NSZ), je začela država šele v zadnjih letih odkrivati prikrita množična grobišča. "Vendar tega država ne počne z vso primerno voljo," je poudaril in dodal, da "se država v celoti še ni jasno odločila, kako bo to stvar uredila". Prepričan je, da je ureditev Kočevskega roga "še vedno nekaj zasilnega, saj odločilne in zavestne volje države ni videti".

"Borci smo najodločneje obsodili povojna pobijanja" Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) Janez Stanovnik je dejal, da "smo mi borci najodločneje obsodili povojna pobijanja, saj menimo, da je to nečloveško". Prepričan je, da kot predsednik zveze borcev nima s Kočevskim rogom nič, saj "to niso napravili partizani, ampak je bilo vse to narejeno v okviru takrat mednarodno priznane jugoslovanske vojske". Dodal je še, da je bilo to dejanje državnega terorizma.

Predsednik komisije za prikrita grobišča in zgodovinar Jože Dežman ter tedanji državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) Marko Štrovs sta lanskega oktobra medijem predstavila ureditev kompleksa grobišč v Kočevskem Rogu, Konfin, Kren, Dobliške livade, grobišče Macesnova gorica, Rugarski klanci in Dvojno brezno pri Cink Križu.

Dežman: Tradicijo s Krenom bi bilo treba ohraniti Dežman je takrat pojasnil, da bo osrednja slovenska lokacija v Rogu pod Macesnovo gorico. V breznu v Krenu so pokopane predvsem žrtve srbskega, črnogorskega in hrvaškega rodu, medtem ko je grobišče v Macesnovi gorici izrazito slovensko, je poudaril. Kljub temu predsednik komisije meni, da bi bilo treba "tradicijo s Krenom ohraniti".

V nedeljo bo pri breznu pod Krenom v Kočevskem rogu obletna spominska slovesnost z mašo, ki jo bo ob somaševanju vodil novomeški škof Andrej Glavan.