Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
19.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 19.27

7 let, 12 mesecev

Jelinčič predlaga hidrobus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SNS Zmago Jelinčič je predstavil poslansko pobudo, v kateri vlado poziva k razmisleku o uvedbi hidrobusa na Ljubljanici.

Jelinčič meni, da bi se s tem zmanjšale nevšečnosti zaradi omejevanja motornega prometa v mestnem središču, da bi se v največji možni meri zmanjšala obremenitev okolja s toplogrednimi plini in hrupom ter da bi se povečala udobnost in hitrost prevoza potnikov do mestnega središča.

"Vsak zna samo prepovedati motorni promet"

Plovba po reki skozi mestno središče po Jelinčičevem mnenju takoj reši številne težave, ki tarejo prebivalce. "Samo prepovedati motorni promet v določenem mestnem predelu zna vsak. Rešitev pa je namesto tega ponuditi boljšo možnost," je dodal Jelinčič. V poslanski pobudi Jelinčič poziva vlado, da z mestnimi oblastmi razmisli o vpeljavi t.i. hidrobusa, ki sodi med dobre in učinkovite rešitve, ki so v principu vedno enostavne in poceni.

"Od postajališč le nekaj minut do bistvenih točk mesnega središča"

Jelinčič navaja, da tok Ljubljanice od Livade do Kajuhove povezuje vse bistvene točke strogega središča mesta. Od postajališč na reki je do vseh bistvenih točk mestnega središča - do mestnih uradov, državnih uradov, trgovskih, kulturnih, upravnih centrov, zabavišč, sprehajališč, kliničnega centra le nekaj minut. Javni in zasebni motorni promet v strogem središču se bistveno zmanjša, je prepričan Jelinčič.

Po vodi tudi dostava

Pobuda tudi navaja, da bi se vsa dostava blaga na glavno tržnico in njeno okolico vršila po vodi. Plovilo za te potrebe so opremljena z dvigalko, ki blago dvigne na višino tržnice/prometnice/ulice. Sprotna dostava je tako zagotovljena. Enako je zagotovljen hiter in udoben dostop kupcev. Končno uresničeni "Plečnikov most" bi le še dopolnil fenomen ljubljanske centralne tržnice, saj bi jo izdatno razširil, povečal in olajšal dostopnost za stanovalce bližnjih sosesk, še piše Jelinčič v pobudi.

"Zahteve izpolnjene po meri prebivalcev in obiskovalcev" "Nobenega dvoma ni, da bi povezava po Ljubljanici omogočila zmanjšanje prometne obremenitve centra za več kot 50 odstotkov. Pritisk s severne strani bi lahko bil manjši, če bi glavnino zaustavili severno od glavne postaje železnice. Zahteve EU in okoljevarstvenikov so na ta način izpolnjene, udobje, lahka dostopnost vseh točk v središču pa kljub temu povsem po meri prebivalcev in obiskovalcev," še dodaja Jelinčič.

Poslanec v pobudi obenem poudarja protokolarni vidik ureditve toka Ljubljanice skozi mestno središče. Po Ljubljanici je omogočen za gibanje prebivalstva v središču nemoteč, pa tudi nemoten in popolnoma zavarovan dostop uradnih delegacij do vladnih in mestnih uradov. V ta namen bi bilo primerno na območju Livade urediti za potrebe protokola primerne nastanitvene zmogljivosti.

"Le malenkostni stroški" Če upoštevamo, dodaja Jelinčič, da bi stroške izdelave postajnih splavov in hidrobusov nosili tisti, ki so zainteresirani za posel, ostane le malenkost investicijskih stroškov, in sicer odstranitev zapiralne konstrukcije pri zapornici in zgraditev nove zapornice pri Kajuhovi. To so zagotovo minimalni stroški.

Ne spreglejte