Ponedeljek,
28. 1. 2013,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 17.59

8 let

Janša Vebru: Vložite nezaupnico, pa da vidimo junake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po ustavnem redu je mogoče vlado, če kdo misli, da nima več podpore v DZ, zamenjati s konstruktivno nezaupnico. "Imate 10 podpisov, vložite jih, pa, kot je rekel kolega Vizjak, da vidimo te junake."

Tako je predsednik vlade Janez Janša odgovoril na poslansko vprašaje Janka Vebra (SD), kako bo v okoliščinah izgubljene kredibilnosti rešil politično in gospodarsko krizo. "Vaša vlada je predlagala glasovanje o zaupnici konec septembra leta 2011. Minili so štirje meseci in 10 dni, da je Slovenija dobila novo vlado. Če mislite, da si lahko v tem trenutku privoščimo štiri mesece in pol praznega teka, bodo vsi kazalci, o katerih ste govorili, bistveno bolj črni," je dejal premier. Takšne krize še nismo imeli

Veber je v vprašanju Janši še dejal, da se je Slovenija znašla v največji politični, finančni in moralni krizi, odkar imamo lastno državo. Tudi zaradi tega, ker predsednik vlade ne zna pojasniti izvora gotovine, zaradi napačnih odločitev vlade, nesorazmernih varčevalnih ukrepov in "neizmerne želje" po privatizaciji državnih podjetij.

Janševa kredibilnost, Dupleške novice in lokalni tajkun Na mnenje o Janševi izgubljeni kredibilnosti je premier odgovoril: "Recimo, da bi naša koalicija v začetku mandata ustanovila neko komisijo, v kateri bi bil državni sekretar ministra Gorenaka, novinar Dupleških novic in žena nekega lokalnega tajkuna iz Maribora ter bi ta komisija preverjala vaše premoženje? Ali bi se vam to zdelo kredibilno? Ali ne bi že ob imenovanju takšne komisije zagnali silnega hrupa, da gre za politično kadrovanje, ustanavljanje neke parainstitucije, ki se bo ukvarjala s političnimi nasprotniki?"

Klemenčič in Praprotnik nista nikoli zadovoljna Ponovil je, da je protikorupcijski komisiji vse pojasnil, res pa je, da za Gorana Klemenčiča in Roka Praprotnika pojasnila niso bila dovolj, je dejal Janša. "Gospod Praprotnik je 15 let pisal laži o meni. Karkoli sem mu pojasnil, ko je bil novinar, ni bilo dovolj. Svoje delo je potem nadaljeval. Vložena je pritožba in videli bomo, kako se bo to izteklo v pravnem smislu."

Dve produktivni poti Janša je ponovil, da so poleg vložitve nezaupnice, s katero se lahko nova vlada oblikuje v dveh tednih, druga »produktivna pot« predčasne volitve. »Mislim pa, da se vsi zavedamo, da predčasne volitve lahko dajo zelo podoben rezultat v smislu stabilnosti ali pa nestabilnosti, kot je bilo to doslej že večkrat. Brez spremembe volilnega sistema pred novimi volitvami zgolj izpostavljamo to državo novim tveganjem in to brez potrebe.« Janša je še menil, da bi bila v primeru odstopa vlada čez šest mesecev, ko bi prišli računi, odgovorna za nestabilnost. Glasovanje o zaupnici hitro reši problem Veber meni, da je težava nezaupnice v tem, da poročilo Komisije za preprečevanje korupcije bremeni tudi predsednika največje opozicijske stranke. »Vse ostale stranke imamo bistveno premalo glasov, da bi lahko oblikovale nove rešitve.» Dodal je, da volilni sistem ne more biti prednostna naloga, ampak je to gospodarska rast, ki je padla za tri odstotke. »Menjati je potrebno politiko vlade,« je dejal vodja poslancev Socialnih demokratov in dodal, da bi moral Janša v parlament po zaupnico, ki lahko »zelo hitro reši problem«.

Janša: Duh Udbe je na Sovi še vedno navzoč Jerko Čehovin (PS) je premierja Janšo na seji DZ-ja vprašal, koliko zaposlitev je po sprejetju varčevalnih ukrepov vlada odobrila Sovi in koliko oseb je agencija zaposlila po sprejetju Zujfa oziroma ali je direktor Sove pri zaposlovanju deloval zakonito.

Janša je odgovoril, da je bilo 24. januarja letos na Sovi zaposlenih manj ljudi kot pred enim letom, prav tako je bilo lani za plače zapravljenega manj denarja kot leta 2011. Zatrdil je, da je vlada pri zaposlovanju spoštovala zakonodajo, in dodal še, da morajo zaposleni na Sovi izpolnjevati določene kriterije iz sistematizacije, ob tem pa opozoril, da vlada ne odloča o tem, kdo bo zaposlen v Sovi, niti nima po njegovih besedah te pristojnosti komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Čehovin je dejal, da je bil Janšev odgovor pričakovano kratek in suhoparen. Opozoril je tudi na to, da bi komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb morala dobiti odgovore na to, ali se v Sovi kadruje tudi po političnih kriterijih.

Premier se je strinjal, da so očitki o političnih kriterijih zaposlovanja skrb zbujajoči, saj to pomeni, da nekdo dela analizo politične pripadnosti zaposlenih v agenciji. Kot pravi, gre pri tem za ostanke miselnosti nekdanje Udbe. "Če nekdo pod okriljem sindikata dela politične analize zaposlenih, pomeni, da je duh Udbe še vedno navzoč," je poudaril.

Čehovin je zatrdil, da tudi njega skrbi, če nekdo resnično dela politične analize kadrov v Sovi in če "služba izvaja naloge iz enopartijskega sistema, da dela tudi notranjo politično dejavnost, ki ni v skladu z zakonodajo". Prepričan je, da se to dogaja, ker nimamo urejene protiobveščevalne dejavnosti.

"Nekateri na RTV-ju dobijo tri mesečne plače predsednika republike" Poslanec DeSUS Ivan Hršak je Janšo povprašal o plačnih anomalijah v javnem sektorju. Nekateri direktorji naj bi namreč imeli izjemno visoke plače. Zanimalo ga je tudi, ali je res, da so zaposleni v NLB konec decembra kljub slabim poslovnim rezultatom banke dobili božičnico.

Janša je pojasnil, da v NLB-ju po podatkih ministrstva božičnica ni bila izplačana. Glede plač v javnem sektorju je dejal, da bi moral biti večji del plače variabilen in odvisen od uspeha podjetja. Opozoril je, da nekateri zaposleni na RTV Slovenija na mesec prejemajo kar tri plače predsednika republike.

Po njegovih besedah imamo tako podjetja s slabimi rezultati in visokimi plačami, na drugi strani pa podjetja z razmeroma dobrimi rezultati in nizkimi plačami. Janša zato upa, da bo državni holding čim prej zaživel in da se bodo pravila nagrajevanja spremenila tako, da bo imel večjo vlogo variabilni del plače in da bo višina plače odvisna tudi od povprečne plače zaposlenih v nekem zavodu.