Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
19.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša kritika vlada SDS

Sreda, 15. 5. 2013, 19.58

7 let, 12 mesecev

Janša kritičen do vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janez Janša je vesel ponovne izvolitve na čelo SDS, visoka podpora delegatov, ki je je bil deležen na volilnem kongresu, pa ga je presenetila.

Janez Janša, ki je bil na nedavnem kongresu stranke vnovič izvoljen za predsednika, je prepričljive večinske podpore vesel. Kot je dejal v pogovoru za Radio Ognjišče, ga je takšna podpora tudi presenetila, saj je bilo delegatov veliko, v 20 letih pa se naberejo tudi kakšne osebne zamere.

Trditev, da SDS razen njega nima drugih kandidatov za vodenje, je po njegovih besedah "iz trte izvita". Kot je dejal, ima SDS bogat kadrovski bazen, na kar kaže tudi hitrost, s katero so po predčasnih volitvah sestavili vlado.

Vse težave pri sestavljanju aktualne vlade kažejo, da brez kadrov SDS očitno ni možno sestaviti kvalitetne vlade, "kljub temu, da ima tudi tranzicijska levica sposobne ljudi, tudi s finančnega področja, ki pa očitno niso hoteli v projekt, v katerega ne verjamejo," je še dejal Janša.

Janša: Zaradi 400 evrov so Sloveniji naredili milijardno škodo Janša se je dotaknil tudi ugotovitev protikorupcijske komisije. Kot je dejal, je priznal prekršek. V dveh primerih je zamudil rok, zaradi česar mu je komisija pred kratkim odmerila globo 400 evrov. "Če je bilo za 400 evrov treba rušiti vlado, povzročiti po mojem mnenju milijardno škodo Sloveniji, potem živimo v nekih okvirih, kjer ni jasno, kaj je prav in kaj narobe," je dodal. Kot je ocenil, je do tega poročila prišlo, ker je njihova vlada načela tranzicijske monopole.

Prvak SDS pravi, da to vlado vodijo monopoli od zadaj in da je pred nerešljivo situacijo. Da bi Slovenijo spravila iz krize, bi morala omejiti monopole, odpraviti privilegije, bistveno zmanjšati porabo in državno administracijo, po drugi strani pa so ravno ti privilegiji in ta državna administracija eden glavnih zaslomb teh monopolov.

"Če bi ta vlada sprejela uspešne ukrepe za izhod iz krize, bi v bistvu sama sebi sekala politično podlago. Tega ti monopoli ti vladi ne bodo dopustili," je menil Janša in dodal, da "če bi slučajno naredila kakšne korake v tej smeri, bi verjetno ta famozna komisija na FDV razglasila magisterij aktualne predsednice vlade za plagiat čez noč in bi rešili ta problem."

Še nobeni državi ni uspelo iziti iz krize z dvigovanjem davkov Janša obžaluje, da ni prišlo do nikakršnega dogovora, da se zlato fiskalno pravilo zapiše v ustavo. Ponovno je poudaril, da se je Slovenija zadolžila bistveno predrago in da je vlada z napačnim ravnanjem zapravila kakšnih 800 milijonov evrov. S tem bi lahko zgradili večji del zahodnega dela tretje razvojne osi ali pa 300 šol, je dejal.

Opozoril je tudi, da še nobeni državi ni uspelo iziti iz krize z dvigovanjem davkov. Kar pa zadeva obljube o pomoči podjetjem, denimo ajdovskemu Primorju, je poudaril, da se to sicer sliši dobro, a s konceptualnega vidika je to popolnoma napačna usmeritev. Denarja za reševanje podjetij, ki imajo 200 ali 300 milijonov evrov luknje v bilancah, enostavno ni. Poleg tega so po njegovih besedah te državne pomoči ali prepovedane ali pa striktno omejene.

Ne spreglejte