SiolNET. Novice Slovenija
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković ne priznava utaje davkov

2,18

termometer

Zoran Janković, Janez Koščak
Foto: Bojan Puhek

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnjem predobravnavnem naroku v zadevi prodaje Mercatorjevih delnic podjetju Electa Inženiring poudaril, da očitanega kaznivega dejanja utaje davkov ne priznava. Krivde za sodelovanje pri tem dejanju ne priznavata niti njegova sinova Jure in Damjan Janković, ki ju danes na sodišče ni bilo.

Zoran Janković je danes prišel na ljubljansko okrožno sodišče in zanikal krivdo za očitana mu dejanja. Tožilka Blanka Žgajnar po njegovi oceni izvaja šikaniranje in zlorablja inštitucijo sodišča.

Finančni urad RS (Furs) je po Jankovićevih besedah v ponovnem davčnem inšpekcijskem nadzoru letos s sklepom postopek ustavil, ker ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. "Davčni organ ... na podlagi zbranih dejstev in dokazov ne more dokazati izogiba davčnih obveznosti Zorana Jankovića," navaja sklep, ki ga je Janković danes pokazal tudi medijem.

Žgajnerjeva je v izjavi za medije spomnila, da tožilstvo obdolženim očita zatajitev finančne obveznosti. Prepričano je, da so bili prodaja poslovnega deleža Electe Inženiringa družbi Electa Holding v lasti Damjana in Jureta Jankovića in vseh 19 poslov, ki so bili opravljeni do konca leta 2004, opravljeni z namenom izognitve finančnim obveznostim do države. Vpleteni naj bi tako utajili nekaj čez sto tisoč evrov davka.

Družba Electa Inženiring, ki jo je Janković konec leta 2004 prodal Electi Holding, je od Jankovića kmalu zatem odkupila 47 tisoč delnic Mercatorja. Leta 2006 je Electa Inženiring delnice Mercatorja prodala, denar od prodaje pa kot vračilo posojila postopoma nakazala Zoranu Jankoviću.

Tožilstvo je prepričano, da je Zoran Janković nadzoroval Electo Inženiring in bil še vedno lastnik delnic, ki so bile pri družbi parkirane le za čas do prodaje. S tem naj bi se izognil plačilu davka od kapitalskega dobička, saj dobička, ki ga je ustvaril pri prodaji in ga dobil na svoj račun kot vračilo posojila, ni prijavil davčni upravi.

"Ne glede na to, kaj se je odločil Furs, bomo v nadaljevanju postopka ugotavljali, ali so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja zatajitve finančne obveznosti. Tožilstvo vztraja, da so še vedno," je dodala Žgajnerjeva.

Janković pričakoval umik obtožnice

Zoran Janković je na drugi strani pričakoval, da bo tožilka obtožnico umaknila, kar pa se ni zgodilo. Tako se bo sodni postopek s prvo glavno obravnavo nadaljeval 7. decembra.

Tožilki je Janković v izjavi za medije očital, da ima "burno domišljijo". "Osebno menim, da gospa Blanka Žgajner ni in ne more biti v ponos tožilstvu," je dodal.

Jankovićev odvetnik Janez Koščak in Janković sta zatrdila, da zdajšnji ljubljanski župan v domnevno spornih poslih z Electo ni bil povezan. "Edino dejstvo je, da je direktor Electe moj sin. Vse drugo je domišljijski spis Blanke Žgajner," je dejal Janković. "Izraza parkiranja delnic v zakonodaji ni," pa je med drugim poudaril Koščak.

Jankovićeva obramba v nadaljevanju postopka predlaga tudi zaslišanje Ivana Simiča, ki je Jankovića takrat zastopal v davčnem postopku in danes vodi Furs.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin