Torek,
8. 1. 2013,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2013, 11.18

8 let

Janković in Janša KPK nista poročala o svojem premoženju, kot veleva zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Janković ni poročal o povečanju finančnih sredstev na bančnih računih v vrednosti preko 2,4 milijona evrov. Pri Janši se je premoženje nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210 tisoč evrov.

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank.

Janković: Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu

Komisija je pri predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih, in sicer v vrednosti preko 2,4 milijona evrov.

KPK je ugotovila še, da je del finančnih prilivov (208 tisoč evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na osebni bančni račun zavezanca iz naslova verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. Ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja.

Janković je na razgovoru senatu komisije na vprašanje, na kakšen način pride do posameznih izplačil na njegov tekoči račun, odgovoril: »Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu… . Približno tako izgleda.« Potem je na izrecno vprašanje komisije dodal, da ga ne zanima, od kje sinu denar.

Pri Janezu Janši, predsedniku SDS-a, je KPK ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev; nadalje je komisija ugotovila, da se je premoženje zavezancu – glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja – v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210 tisoč evrov.

Komisija je tudi ugotovila, da je zavezanec v nadzorovanem obdobju kot obliko sofinanciranja nakupa nepremičnine od zasebnega podjetja s pravnim poslom na škodo tega podjetja pridobil premoženjsko korist v višini okoli 100 tisoč evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Jankovića in Janšo smo že prosili za komentar ugotovitev KPK. Odgovore še čakamo.

Pri ostalih predsednikih kršitev niso odkrili

Komisija pri Karlu Erjavcu (DeSUS), Ljudmili Novak (NSi), Borutu Pahorju (SD), Gregorju Virantu (DL) in Radovanu Žerjavu (SLS) ni ugotovila kršitev zakona glede obveznosti poročanja komisiji, neskladnosti med vrednostmi ugotovljenega dejanskega premoženja, ki je osnova za odmero davčnih obveznosti in prijavljenega premoženja, oziroma nesorazmernega povečanja premoženja na območju Republike Slovenije v času opravljanja njihovih javnih funkcij.