Torek,
11. 10. 2011,
10.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 10. 2011, 10.38

8 let

Janković gre na volitve s svojo stranko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski župan Zoran Janković je na Kongresnem trgu v Ljubljani napovedal, da bo s svojo stranko nastopil na parlamentarnih volitvah 4. decembra.

"Po posvetu doma, po včerajšnjem obisku izjemno pomembnih ljudi v Sloveniji in po današnjem srečanju z mojimi sodelavci je moj odgovor da, grem na parlamentarne volitve 4. decembra s svojo stranko. To bo programska stranka, ki je odprta za vse in ki bo s tem mandatom, če bom imel zaupanje, ugasnila," je dejal Janković v spremstvu soproge in sodelavcev v izjavi novinarjem, ki jih je obkrožila tudi množica radovednih Ljubljančanov.

"Želimo vrniti optimizem in pozitivizem" Za kandidaturo se je odločil, ker želi s sodelavci na kandidatni listi spremeniti sistem vrednot v državi in vrniti prave vrednote. "Želimo vrniti optimizem in pozitivizem v tej državi. Pripravljeni smo zelo trdo delati, poudarjam, delati za dobro vseh državljanov."

Si bo upal kandidirati za poslanca? Lahko bi bil "ziheraš" ... Ni še želel razkriti, ali bo tudi kandidat za poslanca, a kaže, da se bo odločil tudi za to. Dejal je namreč: "Moj karakter, moje življenje, je bila vedno izvršilna funkcija. Mislim, da smo pokazali rezultate tako v Ljubljani kot prej v Mercatorju, ekipa mi sledi. Ena možnost je 'ziheraška' – da ostanem župan, ne kandidiram za poslanca in da me lista, če dobi večino, predlaga za mandatarja. Druga je, da se javim za poslanca kot prvi na listi, da prevzamem tveganje in da izgubim tri leta, ki jih že imam z najboljšo ekipo na svetu."

... a to ni ni v skladu z njegovim značajem Končno odločitev o tem bo sporočil do 9. novembra, čeprav je "notranjo odločitev" že sprejel. Kasneje je še dejal, da "varna možnost" ni v skladu z njegovim značajem.

Pred volitvami ne bo koalicije z levico Na vprašanje, ali se bo lahko njegova stranka povezala z drugimi strankami v predvolilno koalicijo, je Janković dejal, da bodo na volitvah nastopili samostojno. "Treba je prepustiti državljanom, da odločijo, koga želijo. Po volitvah se bo videlo, ali so dogovori možni."

Janša bo izključen Gnilih kompromisov ne bo sklepal, zatrjuje Janković. "Tudi če bi bil mandatar, pa bi bil v nekaj prisiljen, bi rajši rekel ne in drugim prepustil to možnost." Dodal je, da je sicer odprt za sodelovanje z vsemi strankami, izključil pa je SDS. "Janez Janša je pokazal, da govori eno, dela pa drugo. Jaz sem kandidaturo sprejel zato, da bi delal, ne pa, da bi govoril."

Bo ime Stranka Zorana Jankovića? O imenu stranke Janković še ni želel govoriti, dejal pa je, da bo odprta za vse, tudi za člane drugih strank, ki bodo lahko ostali v teh strankah. Ugibamo lahko, da se bo stranka imenovala kar po ljubljanskem županu, saj je na eno od novinarskih vprašanj odgovoril: "Stranka Zorana Jankoviča gre na volitve samostojno."

Stranka bo ugasnila, ko bo ugasnil prihodnji parlament Janković je za Planet Siol.net pojasnil, kaj pomenijo njegove besede, da bo stranka ugasnila: "To bo programska stranka, ki bo ugasnila, ko bo opravila svojo nalogo. To ne bo neka nova stranka, ki bo jemala nek ideološki prostor." Janković torej napoveduje, da bo stranka ugasnila po koncu mandata prihodnjega državnega zbora.

Z Virantom se ni pogovarjal Janković je sicer zanikal povezave z Gregorjem Virantom, ki je tudi napovedal možnost nastopa na volitvah. "Nobene povezave in nobenega pogovora z Virantom ni bilo."

V programu ne bo veliko filozofije Glede programa stranke je dejal, da mora biti država po eni strani konkurenčna v Evropi, na drugi strani pa solidarna in spoštljiva do vsakega državljana. Janković še ocenjuje, da je v gospodarstvu od vseh potencialnih kandidatov pokazal največ. "Program bo izjemno jasen, ne bo veliko filozofije," je dodal in zagotovil, da bo v vladi mnogo manj ministrstev kot doslej.

Janković napoveduje reze v javni upravi Pri njegovi kandidaturi na volitvah gre za to, ali se bodo državljani odločili za drugačen način dela in življenja. "Manj ministrstev bo, manj bo zaposlenih v javni upravi. Nedvomno potrebujemo reforme, tudi pokojninsko." Dodal je, da bo obdržal enak način dela kot pri vodenju Mercatorja in Mestne občine Ljubljana, če bo dobil to možnost.