Torek,
24. 6. 2008,
13.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2008, 13.48

8 let, 5 mesecev

Janković: Glavni komentar referenduma o pokrajinah so že dali Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski župan Zoran Janković je na danšnji tiskovni konferenci v odzivu na referendum poudaril, da so glavni komentar referenduma o pokrajinah povedali Slovenci.

To, da 90 odstotkov ljudi ni prišlo na referendum, je po njegovo "nezaupnica vladi". Kot je povedal, mu je žal, da politiki prehajajo v "politikanstvo". "Za nizko udeležbo je bilo krivo lepo vreme. Potem pa naj napišejo, da referendum velja samo v primeru slabega vremena," je predlagal Janković. "Žagar je poleg predsednika vlade glavni krivec" Po Jankovićevih besedah je minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar poleg predsednika vlade "glavni krivec, ker ni pripravil niti ene analize, kaj pomeni različno število pokrajin glede na vire dohodkov in prihodkov, glede na vsebino, kaj se bo delalo in tudi glede na prenos ljudi. Vse ostalo je točno to, komu kdo verjame. Če verjameš ministru Žagarju in predsedniku Janši, greš in glasuješ za. Če ne verjameš, pač ne greš."

Bajuk sprva za manj, nato za več pokrajin

Po njegovih navedbah je minister Bajuk nekaj mesecev nazaj zagovarjal, da pokrajin ne sme biti več kot šest, ker je le to racionalno, "sedaj bo pa zagovarjal 13, 14 ali pa jutri 16 pokrajin".

Janković za samostojno ljubljansko pokrajino Kot je poudaril župan, je MOL za samostojno ljubljansko pokrajino. Po njegovih besedah pa so vladi sporočali, da se je Ljubljana v primeru "racionalnega števila" pokrajin in "pravih virov financiranja" pripravljena "v korist države" odreči temu, kar je zanjo "egoistično dobro", in se vključiti v Osrednjeslovensko pokrajino.

"Če v SDS ocenjujejo, da ima moj poziv vpliv na to, da so ljudje ta referendum bojkotirali ne samo v Ljubljani, sem zelo vesel, da imam tak vpliv, da mi ljudje verjamejo," je izpostavil župan.

Kokalj za ohladitev ustanavljanja pokrajin Neudeležba skoraj 90 odstotkov slovenskih državljanov na nedeljskem posvetovalnem referendumu o pokrajinah in s tem nepoznavanje njihovega mnenja o tem vprašanju pomeni, da je projekt pokrajin v neki krizi, je na novinarski konferenci ocenil poslanec NSi Anton Kokalj. Zato nadaljnjih postopkov v zvezi z ustanavljanjem pokrajin ne bo podprl.

To se je začelo z drugačnim postopkom ustanavljanja pokrajin, kot je bil zamišljen sprva, pravi Kokalj. Neudeležba in posledična nejasnost, kaj si ljudje o tem mislijo, je tista, ki bi morala "nekoliko ohladiti postopke v zvezi z ustanavljanjem", je dodal.

Potrebno bi bilo izvedeti, zakaj ljudje niso prišli na referendum Po njegovem mnenju bi morali analizirati situacijo in izvedeti, zakaj ljudje niso prišli na referendum. "Ali to pomeni, da projekta regionalizacije, tako kot poteka, ne podpirajo, ali ne vedo dovolj dobro, kaj naj bi jim projekt prinesel, ali pa se preprosto ne strinjajo z načinom, kako se projekt izvaja," je pojasnil Kokalj.

Takšen odziv volivcev po prepričanju poslanca potrjuje njegovo odločitev še iz začetka tega mandata, da ni podprl sprememb ustave, ki so omogočile ustanovitev pokrajin. To, da ima drugačno mnenje kot koalicijska večina, pa po mnenju Kokalja ne pomeni, da koalicija glede tega vprašanja ni enotna.

Za tako pomembna vprašanja primerno določiti nek kvorum prisotnih Kokalj med drugim tudi meni, da bi bilo za tako pomembna vprašanja primerno določiti nek kvorum prisotnih in od teh bi morali biti dve tretjini za. Čeprav je šlo tu za posvetovalni referendum, gre namreč v tem primeru za "veliko sistemsko spremembo".

Poslanci NSi se morajo sami odločiti, čemu bodo dali prednost

V stranki je po njegovih besedah "velika pestrost mnenj" tudi o tem vprašanju, poslanci pa se morajo sami odločiti, čemu bodo dali prednost: "Ali lojalnosti večinskega mnenja ali pa osebnemu stališču. Včasih tudi osebno stališče pretehta pri določeni zakonodaji in stranka to spoštuje in ne sankcionira".

Kot pravi, se je o tem vprašanju pogovarjal tudi z ostalimi poslanci NSi, a vsak se mora odločiti zase, kaj je v splošno korist bolje, da podpre. Ta vladna koalicija uspešno izvaja projekt skladnejšega regionalnega razvoja, kot je zapisano v koalicijski pogodbi, ob tem poudarja Kokalj.