Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 2. 2009,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 2. 2009, 17.12

8 let

Janko Goršek imenovan za v.d. direktorja policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na današnji seji s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije razrešila Matjaža Šinkovca ter na ta položaj imenovala Janka Gorška, in sicer za obdobje največ šest mesecev.

Kot je znano, notranja ministrica Katarina Kresal na razpisu za generalnega direktorja policije ni izbrala nobenega kandidata, vladi pa je predlagala, naj na mesto novega v.d. generalnega direktorja imenuje Janka Gorška, zatem pa bo predlagala spremembo zakona, po kateri bi se generalni direktor imenoval brez javnega razpisa. Kresal: Javni razpis je netransparenten in neprimeren Kot je povedala Kresalova, se je za spremembo zakona, s katero je tudi že seznanila koalicijo, odločila zato, ker je stroka že dlje časa opozarjala, da je postopek imenovanja preko javnega razpisa, kot so ga v policiji poznali do zdaj, netransparenten, evropsko neprimerljiv in neprimeren.

Goršek bo, kot je dejala, tudi njena prva izbira, ko ji bo parlament s spremembo zakona o policiji omogočil, da generalnega direktorja imenuje brez javnega razpisa, imel pa bo dva pomočnika. To sta dosedanja pomočnica direktorja uprave kriminalistične policije Tatjana Bobnar in dosedanji v.d. generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec.

Direktor Policijske uprave Celje Janko Goršek, rojen leta 1965, diplomant Fakultete za varnostne vede in specialist kriminalističnega preiskovanja, je doslej opravljal funkcijo direktorja Policijske uprave Celje. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, ima bogate izkušnje tako pri operativnem delu policista, kriminalista in vodje kriminalistov za najtežje oblike kriminala kot tudi z vodenjem policijske uprave.

NSi: Kresalova policijo vrača v čase, ko je ta delovala v službi politike

Imenovanje generalnega direktorja policije brez javnega razpisa policijo vrača v čase, ko je ta delovala v službi politike, so v odzivu na odločitev Kresalove, da predlaga spremembo zakona, zapisali v NSi. Način imenovanja generalnega direktorja policije, kot ga namerava predlagati notranja ministrica Kresalova, se stranki ne zdi primeren, saj bi omogočil "neposredno in samovoljno imenovanje direktorja slovenske policije", prav tako pa bi pomenil "grob poseg politike v policijo, ki bi morala biti neodvisna in politično nevtralna".

"Ministrica se je dobesedno ponorčevala iz kandidatov" V stranki so prepričani, da bi morala Kresalova novega generalnega direktorja policije izbrati med sedmimi kandidati, ki so se prijavili na zadnji javni razpis, ne pa da je imenovala novega v.d. generalnega direktorja. S tako potezo se je namreč ministrica po njihovo "dobesedno ponorčevala iz kandidatov". "Ne gre namreč zanemariti dejstva, da so bili med prijavljenimi tudi policisti, ki so se aktivno borili v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo ter so za svoja hrabra dejanja prejeli tudi državna odlikovanja," so zapisali. Ministrico v stranki zato pozivajo, naj opusti "svoj namen politične izbire generalnega direktorja policije in na to mesto predlaga enega izmed kandidatov, ki so se prijavili na razpis".

"Pahor govori eno, njegovi ministri pa delajo drugo" V stranki so še prepričani, da se je z zadnjo ministričino potezo ponovno izkazalo, da premier Borut Pahor "govori eno, njegovi ministri pa delajo drugo. Potem ko je bil namreč brez javnega razpisa na mesto predsednika uprave NLB imenovan Draško Veselinovič, se je to ponovno zgodilo tudi pri imenovanju generalnega direktorja policije. Na žalost se ponovno vračamo v čase, ko je policija delovala v službi politike," še dodajajo v NSi.

Ne spreglejte