Četrtek,
6. 3. 2008,
17.16

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 6. 3. 2008, 17.16

8 let, 6 mesecev

Izbrisani z mirnim protestom znova opozorili nase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Civilna iniciativa izbrisanih, Mirovni inštitut, Pravno informacijski center nevladnih organizacij in Amnesty International so v Ljubljani pripravili mirne demonstracije.

Kot je povedal predsednik civilne iniciative izbrisanih Aleksandar Todorović, zoper nezakonit izbris, ki se jim je zgodil leta 1992, protestirajo že šesto leto. Kljub temu problematika izbrisanih še vedno ostaja nerešena, pri čemer Todorović tudi zdaj ne verjame, da bo današnji protest kaj pomagal. "Bo pa še eno opozorilo," je dejal.

"Naj se popravijo krivice in opravi neodvisna preiskava"

Predstavnica Mirovnega inštituta Neža Kogovšek pa je povedala, da izbrisane podpirajo, ker želijo, da se pravna država spoštuje, njihove zahteve pa podprejo in uresničijo. "To pomeni, da se vrnejo statusi za nazaj, da se popravijo krivice in da se opravi neodvisna preiskava na ministrstvu na notranje zadeve, ki bo pokazala, kaj se je dejansko dogajalo pred 16 leti," je dejala.

"Prenos med registroma se je zgodil brez zakonske podlage" Na vprašanje, kaj se je po njenem dejansko dogajalo leta 1992, je Kogovškova odgovorila, da je zaradi nepopolne zakonodaje prišlo do prenosa nekaterih prebivalcev iz registra prebivalcev s stalnim prebivališčem v register oseb brez urejenega statusa. "Prenos je bil izveden na podlagi internih navodil ministrstva, zanje pa ministrstvo ni imelo zakonske podlage," je dejala. Dodala je, da je vse, kar zahtevajo izbrisani, to, da se jih nazaj uvrsti v register oseb z stalnim prebivališčem.

"V Makedonijo sem odšel po zahtevano potrdilo in zamudil rok"

Protesta so se udeležili tudi nekateri izbrisani posamezniki. Kot je povedal eden izmed njih, Sadik Kemal, v Sloveniji živi že 30 let. Leta 1992 je na poziv takratnih slovenskih oblasti zaprosil za državljanstvo, vendar so državni organi od njega zahtevali še, da jim iz svoje matične države Makedonije prinese potrdilo o nekaznovanosti. Odpravil se je po potrdilo, v tem času pa je zamudil rok, ko bi moral predložiti potrebne dokumente.

Kot je dejal, je po izbrisu državljanstvo pred časom sicer dobil, vendar pa ga ni dobil njegov brat. Ta naj bi tako živel kot oseba brez matične države.

Po začetku protesta pred Prešernovim spomenikom so protestniki odšli pred parlament, pred katerim so za nekaj minut obrnili hrbte parlamentarnemu poslopju. Nato so isto naredili pred vlado, protest pa so zaključili pred ministrstvom za notranje zadeve.