Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
6.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mandatar vlada

Sreda, 6. 2. 2013, 6.51

7 let, 12 mesecev

Išče se novi mandatar (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je koalicijo v torek zapustila tudi stranka DeSUS, je v teh dneh pričakovati nadaljevanje pogovorov za oblikovanje tako imenovane projektne vlade. Največja ovira ostaja Zoran Janković.

Signali iz strank nakazujejo na vse večjo pripravljenost za takšno vlado, po neuradnih informacijah pa naj bi že potekali tudi pogovori s potencialnimi kandidati za novega mandatarja.

Stališča se mehčajo Funkcionarji DeSUS bodo sicer odstopili 22. februarja, vendar je vlado Janeza Janše pred tem zapustila že DL. Čeprav so bile SLS, DeSUS in DL sprva skeptične do morebitnega sodelovanja v kateri drugi vladi in so kot najboljšo rešitev videle predčasne volitve, se v zadnjih dneh, kot kaže, stališča mehčajo.

Svet DeSUS je vodstvu stranke v torek dal pooblastila za sodelovanje pri oblikovanju konstruktivne nezaupnice vladi ter oblikovanju rešitev izhoda iz politične krize. O imenih za mandatarja Karl Erjavec ni želel govoriti, vendar je v javnosti v teh dneh zaokrožilo nekaj možnosti za kandidate.

Omenjata se Potočnik in Petrič Začasna vodja PS Alenka Bratušek je v pogovoru za Delo poleg Janeza Potočnika omenila še Stojana Petriča. Stranke se lahko po njenem mnenju o novi vladi dogovorijo v mesecu ali dveh.

Če se bo gradila nova vlada, pa si v DL želijo, da se gradi iz sredinskega trojčka, je v torek med sejo sveta dejal predsednik stranke Gregor Virant. Dejal je, da ne želijo skočiti v objem PS, ampak želijo, da bi najprej v omenjenih strankah skupaj ugotovili, katere projekte je treba peljati naprej. V DL si sicer po besedah Viranta želijo predvsem predčasnih volitev čim prej, a je do teh edina pot glasovanje o zaupnici vladi, kar pa je v rokah predsednika vlade Janeza Janše.

Bratuškova ne vidi ovir, če se jim uspe dogovoriti o ključnih projektih Največja ovira za oblikovanje t. i. projektne vlade ostaja Zoran Janković z zamrznjenim statusom predsednika PS. Stranke namreč zaradi poročila protikorupcijske komisije prav tako kot Janšev odstop zahtevajo odstop Jankovića. Vendar Bratuškova meni, da to na koncu ne bo več ovira, če se bodo uspeli dogovoriti o ključnih projektih.

Pričakovati je, da bo prvi krog pogovorov za projektno vlado sklenila s pogovorom v SLS. Predsednik te stranke Radovan Žerjav se sicer z njo ne bo pogovarjal, saj z marčevskim kongresom tudi odhaja z vrha stranke.

Tudi predsednik SD Igor Lukšič se ne namerava pogovarjati z Bratuškovo, ima pa v SD ta mandat poslanka Majda Potrata. Bratuškova se je tako že sestala tudi s SD.

Ne spreglejte