Sobota,
5. 7. 2008,
11.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 7. 2008, 11.29

8 let, 5 mesecev

Hrvaški minister Bajs: Pri vinjetah le pokazali alternativne poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška ob uvedbi vinjet v Sloveniji alternativnih poti za turiste, ki prihajajo na Hrvaško, ni priporočila, ampak pokazala, da obstajajo, je dejal hrvaški minister za turizem Damir Bajs.

Ministrove izjave s konca junija so v Sloveniji naletele na ostre kritike; slovenski minister za promet Radovan Žerjav je ocenil, da se Bajs vmešava v slovenske notranje zadeve. "Glede na dejstvo, da Slovenija ni uvedla vinjet za krajše obdobje od pol leta, smo na ministrstvu prepričani, da imamo tudi mi pravico našim turistom predstaviti zemljevid, ki ga je pripravil Hrvaški avto klub. Oni so to storili tako zaradi svojih članov kot zaradi drugih avto klubov v Nemčiji in Avstriji, ki imajo prav tako pripombe glede sedanjih slovenskih vinjet," je povedal minister iz vrst Hrvaške kmečke stranke (HSS) Bajs. Voznikom ponujajo alternativne poti Na vprašanje, kako bi se odzval, če bi slovenski avto klub ponudil slovenskim voznikom alternativne smeri na Hrvaškem, da bi se izognili plačilu cestnine na hrvaških avtocestah, Bajs odgovarja, da najbolj izpostavljeni hrvaški mediji in najbolj brani hrvaški časopisi ter nekateri časopisi v tujini ponujajo voznikom prav alternativne smeri na poti skozi Hrvaško.

Vinjete vplivajo na konkurenčnost hrvaškega turizma "Na ministrstvu se ne odzivamo na takšne poteze, ker menimo, da imajo naši turisti pravico izbire. Torej, imamo isti pristop tako v primeru Hrvaške kot v primeru Slovenije," pravi minister in dodaja, da so se odzvali samo zaradi tega, ker so ocenili, da slovenska uvedba vinjet vpliva na konkurenčnost hrvaškega turizma.

Potrebna uvedba dvotedenske vinjete? Pravi, da kot minister za turizem nikoli ni oporekal pravici Slovenije, da sprejme odločitev o vinjetah in uvede šestmesečne in letne vinjete. "Sicer pa na ministrstvu menimo, da je treba uvesti dvotedenske vinjete, kar je tudi praksa v večini držav EU, ki imajo vinjete."

Glede slovenskega vlaganja v hrvaški turizem je Bajs izpostavil Terme Olimia, ki so v Terme Tuhelj vložile 15 milijonov evrov, kar minister označuje kot "dobro investicijo v razvoj kontinentalnega turizma regionalne znamke Terme Olimia" in dober primer čezmejnega sodelovanja.

Po njegovih besedah je na Hrvaškem skladu za privatizacijo še 18 neprivatiziranih turističnih podjetij. "Upamo, da bodo tudi slovenski vlagatelji kazali interes zanje po objavi razpisov," pravi in dodaja, da se slovenska vlaganja v hrvaški turizem zvišujejo.

Maja Hrvaško obiskalo 73.000 slovenskih turistov Obisk slovenskih turistov na Hrvaškem se povečuje. V prvih petih mesecih so zabeležili 167.000 slovenskih turistov, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, število nočitev pa se je povečalo za štiri odstotke na 486.000. Samo maja je bilo na Hrvaškem 73.000 slovenskih turistov, kar je 46 odstotkov več kot maja lani, v primerjavi z lanskim majem pa so ustvarili 41 odstotkov več nočitev, 260.000.

Hrvaško je letos do konca maja obiskalo skupaj 2,1 milijona turistov, kar je pet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Domačih gostov je bilo 617.000 oz. odstotek več, tujih pa 1,5 milijona, kar pomeni porast za sedem odstotkov. Zabeležili so 6,2 milijona nočitev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ je Nemcev in Avstrijcev, Slovenci pa so na tretjem mestu.