Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
19.56

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

gasilci Boris Koprivnikar Aleksander Ogrizek

Sreda, 25. 10. 2017, 19.56

6 let, 5 mesecev

Sestanek s premierjem

Gasilci po srečanju s Cerarjem: Premier je dajal vtis, da razume naša stališča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev so se danes, preden bi javnosti predstavili nadaljnje stavkovne aktivnosti, sestali s premierjem Mirom Cerarjem. Z vladno ekipo bodo vsebinsko razpravo nadaljevali v četrtek, so pojasnili na novinarski konferenci. Upajo, da jim bo do konca tedna uspelo doseči dogovor, sicer napovedujejo tudi stavko.

Video: Planet TV, Novinar: Vitomir Petrović


Kot je pojasnil predsednik Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije Aleksander Ogrizek, so jih iz vladnega kabineta na srečanje pozvali na predvečer napovedane predstavitve nadaljnjih stavkovnih aktivnosti. "Ko vrag vzame šalo, potem se nekaj premakne," je dejal Ogrizek in spomnil, da se dva tedna po protestnem shodu z izjemo sprejema pri predsedniku DZ Milanu Brglezu ni nič premaknilo.

Sestanek, ki je po navedbah predstavnikov sindikata trajal 45 minut, je bil buren, udeležila pa sta se ga tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Vsebine srečanja v sindikatu niso želeli razkriti, bodo pa z vladno ekipo bolj vsebinsko in konkretno nadaljevali v četrtek, je povedal sekretar sindikata David Švarc.

Aleksander Ogrizek David Švarc | Foto: Nebojša Tejič/STA Foto: Nebojša Tejič/STA

"Premier je dajal vtis, da razume naše zahteve"

Glede na odziv vladne ekipe so v sindikatu dobili vtis, da so se problema lotili bolj resno in vsebinsko ter da so dojeli, da gasilci z zahtevami v ničemer ne presegajo okvirjev dogovora in ne rušijo razmerij med drugimi uniformiranimi poklici. "Premier je dajal vtis, da razume naše zahteve in stališča," je še ocenil Švarc.

Po njegovih besedah je Cerar izrazil tudi pričakovanje, da "zadevo rešijo do konca tedna", če bo le mogoče. V sindikatu zato upajo in pričakujejo, da se bodo dogovorili že v četrtek, sicer pa bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti. V petek je na izredni seji sindikat predsedstva poklicnih gasilcev že oblikoval stavkovni odbor in sprejel stavkovne zahteve za odpravo plačnih anomalij.

"Premier je dajal vtis, da razume naše zahteve in stališča," meni predstavnik sindikata Švarc. | Foto: STA , "Premier je dajal vtis, da razume naše zahteve in stališča," meni predstavnik sindikata Švarc. Foto: STA ,

Kakšne so zahteve?

Zahtevajo ohranitev plačnih razmerij z drugimi poklici pooblaščenih uradnih oseb, vzpostavitev poštenih plačnih razmerij v dejavnosti poklicnega gasilstva in ohranitev tistih razmerij, ki jih vladni predlog po mnenju sindikata ruši, je naštel Švarc. V skladu z dogovorom, ki so ga sindikati javnega sektorja podpisali lani, zahtevajo tudi poplačilo vseh poklicnih gasilcev do 26. plačnega razreda od 1. julija in tistih nad 26. razredom, za katere se bodo dogovorili, od 1. oktobra. Če bodo stavkali, bodo zahtevali tudi poplačilo nadomestila plače v času stavke.

"To je bila zadnja priložnost, ki smo jo videli"

Če se ne bi srečali s premierjem, bi v sindikatu poklicnih gasilcev danes na poslanske skupine naslovili poziv za sklic skupne seje odborov za obrambo, finance in javno obravnavno, na katerih bi obravnavali zahteve sindikata. "To je bila zadnja priložnost, ki smo jo videli, da argumentirano in razumsko brez stavkovnih aktivnosti končamo pogajalski proces," je dejal Švarc.

Ogrizek in Švarc sta poudarila, da so v sindikatu trdno odločeni, da bodo stavkali, če se jim o zahtevah ne bo uspelo dogovoriti z vladno stranjo. O načinu izvedbe stavke, če bo ta potrebna, bo sindikat javnost obvestil. To bi sicer bila prva samostojna stavka poklicnih gasilcev.

Ne spreglejte