Sreda,
19. 3. 2008,
17.03

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 17.03

8 let, 6 mesecev

Gantar: OVS in kriminalistična policija lani delovala zakonito in učinkovito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Komisija za nadzor obveščevalnimi službami je sprejela poročilo o delu Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo in poročilo o prikritih preiskovalnih ukrepih policije v lanskem letu.

Obe službi sta po mnenju predsednika komisije Pavla Gantarja glede na poročilo delovali zakonito in učinkovito. Gantar o številu prikritih preiskovalnih ukrepov s strani kriminalistične policije v lanskem letu ni želel govoriti, je pa število po njegovih besedah približno enako kot leta 2006.

Mate: O prisluhih ni bilo govora Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je po seji povedal, da na komisiji ob obravnavi poročila o prikritih preiskovalnih ukrepih policije v lanskem letu ni bilo govora o prisluhih, ki jih je policija zabeležila v okviru t.i. afere Čista lopata. "Poročali smo po ustaljenih procedurah o tem, koliko je bilo katerih ukrepov, na katerih področjih, koliko sredstev je bilo za to porabljenih in kakšna je razpršenost prikritih preiskovalnih ukrepih po Sloveniji," je povedal Mate.

Gantar pa je povedal, da je komisija glede prisluhov v gradbeni aferi "podrobno govorila" na obisku Uprave kriminalistične policije pred dnevi. Poročilo še ni pripravljeno, zato Gantar javnosti še ne more obvestiti o ugotovitvah policije. Poročilo bo po njegovih besedah pripravljeno v nekaj dneh.

Komisija je obravnavala in sprejela tudi program dela Uprave kriminalistične policije na področju prikritih preiskovalnih ukrepov za letošnje leto, ki prvič temelji tudi na oceni ogroženosti s strani organiziranega kriminala na podlagi ocene Europola, je še povedal Mate.

Komisija bo sicer v četrtek obravnavala tudi poročilo o delu in finančnem poslovanju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) v letu 2007 in program dela agencije za letošnje leto. Opozicijski poslanec Zmago Jelinčič (SNS) predlaga sklep, ki ugotavlja, da komisija v dokumentaciji, ki jo je pregledala in poslušala, ni odkrila informacij o tem, da bi se premier Janez Janša in hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader dogovarjala o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu.