SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Februarja se je brezposelnost znižala

0,15

termometer

delo
Foto: Getty Images

Konec februarja je bilo na zavodu 80.755 oseb, kar je 2,5 odstotka manj kot januarja in 5,8 odstotka manj kot februarja lani. Se je pa v prvih dveh mesecih letos na zavod na novo prijavilo nekaj več kot 16 tisoč ljudi, kar je odstotek več kot v prvih dveh mesecih lani.

Brezposelni Novice Število brezposelnih se je januarja povečalo zaradi izteka zaposlitev za določen čas

"Po sezonskem porastu, ki je bil predvsem posledica izteka zaposlitev za določen čas, se je februarja brezposelnost spet znižala," so zapisali v zavodu za zaposlovanje.

Zavod za zaposlovanje Foto: STA Na zavod se je letos prijavilo več ljudi kot lani

V prvih dveh mesecih letos je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 81.773 brezposelnih, kar je 5,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Na novo se je prijavilo 16.521 brezposelnih oseb, kar je en odstotek več kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (10.700 ali 2,7 odstotka več), sledili so trajno presežni delavci in stečajniki (2.112 ali 0,4 odstotka več) ter iskalci prve zaposlitve (1.332 ali 11,1 odstotka manj).

Iz evidence se je odjavilo skupaj 14.300 brezposelnih, od teh 10.897 zaradi zaposlitve, kar je 7,8 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2018.

Največ prostih delovnih mest je bilo za naslednje poklicne skupine

Največ povpraševanja je po fizičnih delavcih (zidarji, čistilci, varilci, tesarji, elektroinštalaterji), voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, delavcih, ki so pripravljeni poprijeti za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Delodajalci v gostinski dejavnosti se najbolj zanimajo za natakarje, v trgovski pa za prodajalce, skladiščnike ter uradnike za nabavo in prodajo.

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo Posel danes Stopnja brezposelnosti v območju evra ostaja najnižja po decembru 2008

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin