Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
13.39

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 13.39

8 let, 2 meseca

Erjavec: Vlada je izčrpala svoj program za ta mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trenutna vlada je že izčrpala svoj program, zako ji ostane le še dobro opravljeno predsedovanje EU, je na razširjeni seji mestnega odbora DeSUS ocenil predsednik DeSUS Karl Erjavec.

DeSUS je stranka, ki ne more sestaviti celotnega vladnega programa, lahko pa sestavi program socialne države, je še dejal Erjavec. Med uspehi stranke v tem mandatu je izpostavil uskladitev pokojnin, nesprejetje paketa vojaške zakonodaje in enotne davčne stopnje. Po mnenju DeSUS pa je potrebno uskladiti še socialne transferje in urediti boljšo socialno oskrbo za upokojence.

"Vladi ostaja le še naloga, da dobro opravi predsedovanje"

Erjavec je še dejal, da je trenutna vlada izčrpala celoten program za ta mandat in da v prihodnjih šestih mesecih verjetno ne bo sprejeta nobena pomembnejša zakonodaja. Morda bo sprejeta le še pokrajinska zakonodaja, kar pa še ni potrjeno, saj je za to potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru. Tako je tej vladi ostala le še naloga, da dobro opravi predsedovanje EU, še meni Erjavec. Takoj po predsedovanju pa bodo že padli v predvolilno obdobje, saj bodo volitve v državni zbor prihodnje leto že avgusta ali najkasneje v začetku septembra je še opozoril Erjavec.

Erjavec izpostavil nesprejetje enotne davčne stopnje

Po njem je DeSUS v tem mandatu dosegel izboljšanje formule usklajevanja pokojnin. "Če DeSUS v tej vladi ne bi bilo, pokojnine ne bi bile usklajene tako dobro s plačami," verjame Erjavec. Druga pomembna stvar, ki jo je izpostavil, je nesprejetje enotne davčne stopnje, proti kateri so bili v DeSUS, in nesprejetje paketa vojnih zakonov, ki bi po besedah Erjavca izenačili žrtve druge svetovne vojne, ki so se borili proti okupatorju, z žrtvami, ki so se borili na strani okupatorja. Če v koaliciji ne bi bilo DeSUS, bi bili ti zakoni sprejeti, je dodal.

DeSUS - stranka, ki ohranja socialno državo Erjavec je v predstavitvi programa stranke napovedal, da bodo kmalu pripravili volilni program, ki pa ne bo alternativen vladi. Po njegovem DeSUS ni stranka, ki bi lahko pripravila svoj vladni program, temveč je stranka, ki ohranja socialno državo. Tako bodo s skupino neodvisnih strokovnjakov pripravili program socialne države, do februarja pa bodo določili vse strankine kandidate za različne volilne okraje.

Vsaka poteza je bila kritizirana kot slaba Ocenil je še, da je letošnje leto politično najbolj zaznamovala premierjeva napoved o možnosti odstopa vlade in kasnejše glasovanje o zaupnici vladi. Pojasnil je, da so se v DeSUS strinjali z odstopom vlade, saj se v takih razmerah, kot jih je ustvarjala opozicija, ni dalo več primerno delati. "Vsaka poteza, četudi je bila dobra, je bila kritizirana kot slaba," je dejal Erjavec.

Predsednik DeSUS je tudi opozoril, da predsedovanje EU ni zgolj formalnost, saj se bo Slovenija v tem času soočala tudi z resnimi problemi. Kot ugotavlja Erjavec, se zaradi razmer na Kosovu situacija na Balkanu slabša. Erjavec sicer ne verjame v možnost klasičnih vojaških spopadov, "lahko pa pride do raznih terorističnih akcij". Tudi v BiH se razmere zaostrujejo, je dejal in dodal, da so to veliki izzivi, v katerih pa ravno Slovenija zaradi poznavanja problematike in tudi nekaterih osebnih poznanstev, lahko pomaga.

Ne spreglejte