Ponedeljek,
21. 1. 2008,
15.52

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 15.52

8 let, 3 mesece

Erjavec: Oba predloga zakona o žrtvah vojnega nasilja načeloma podpiramo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da se zavzemajo za sprejem novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, vendar brez člena, ki bi sodelavcem okupatorja omogočil status vojne žrtve.

Oba predloga, tako SD in SDS so v DeSUS načeloma pripravljeni podpreti, je še pojasnil. "Tudi ustava nam nalaga sprejem novega zakona o žrtvah vojnega nasilja," je poudaril Erjavec. Zato se v DeSUS zavzemajo, da bi se "paket" vojnih zakonov sprejel čim prej. Podprli bi predlog z največjim konsenzom Smiselno se jim zdi podpreti tisti predlog, ki bi imel v parlamentu večji konsenz. DeSUS podpira tudi zakon o povojnih grobiščih, saj so napis na spomeniku predlagali prav oni. Na spomenikih bi tako pisalo "Žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja". Poleg tega Erjavec še meni, da bi bilo primerno postaviti tudi obelisk žrtvam vseh vojn, ki ga v Sloveniji še nimamo.

Polemike glede zakona o žrtvah vojnega nasilja je povzročal 6. člen tega zakona, ki določa, da se za žrtev vojnega nasilja ne šteje oseba, ki je prostovoljno ali poklicno sodelovala na strani agresorja. Pri predlogu SD ostaja ta člen nespremenjen. Pri predlogu SDS pa je 6. člen spremenjen tako, da se za žrtev vojnega nasilja ne šteje oseba, ki je sodelovala z okupatorjem tako, da mu je s tem omogočala nasilna dejanja, ali pa je sama delovala nasilno.