Torek,
22. 1. 2008,
15.46

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 15.46

8 let, 3 mesece

DZ sprejel paket socialnih zakonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
DZ je danes po nujnem postopku soglasno sprejel paket treh t. i. socialnih zakonov, s katerimi naj bi omilili učinke povišane rasti cen življenjskih potrebščin.

Poslanci so uvedli dodatne olajšave za zavezance z najnižjimi prihodki, zvišali otroški dodatek ter sklenili, da se bo varstveni dodatek usklajeval hkrati s pokojninami. Novela zakona o dohodnini uvaja dodatne splošne olajšave za zavezance z ne več kot 9000 evrov letnih prihodkov. Olajšava je predvidena v dveh višinah: za zavezance z do 6800 evri letnih dohodkov v višini 2000 evrov letno, za zavezance z dohodki med 6801 in 9000 evri pa v višini 1000 evrov letno.

Prvim se bo neto plača povečala za 320 evrov na leto, kar predstavlja približno 82 odstotkov trenutno veljavne minimalne plače, drugim pa za 160 evrov neto. Gre za skupaj okoli 205.000 zavezancev, je ob predstavitvi povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj.

Sprememba še ne bo veljala za leto 2007 Poslanke in poslanci so ob obravnavi zakonske novele zavrnili dopolnilo SD, po katerem bi sprememba veljala že za leto 2007.

Prejemki upokojencev se bodo usklajevali z rastjo plač

V skladu z zakonom o varstvenem dodatku pa se bodo tudi prejemki upokojencev z najnižjimi pokojninami usklajevali z rastjo plač. Za ostale upokojence pa skoraj od začetka mandata te vlade velja enostaven in pregleden sistem usklajevanja s tekočo rastjo plač, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

Ko bo zakon začel veljati, bo najnižja možna pokojnina skupaj z varstvenim dodatkom za upokojenca s 35 leti pokojninske dobe znašala 403 evre, samo s 15 leti zavarovalne dobe pa bo znašala 300 evrov na mesec neto. V naslednjih letih se bo zajamčeni znesek najnižjih pokojninskih prejemkov povečeval za celotno rast plač.

DZ je ob tem sprejel dopolnilo, s katerim je iz zakona črtal določbo, ki med dodatke, ki se usklajujejo enako kot pokojnine, uvršča tudi invalidnine. Dopolnilo so k predlogu zakona predlagale poslanske skupine strank vladne koalicije, in to sicer kljub temu, da so na matičnem delovnem telesu podprle dopolnilo SD, ki je v zakon vneslo prav to določbo.

Vdove nekdanjih vojaških zavarovancev brez vdovske pokojnine Poslanci pa so zavrnili dopolnilo SD, s katerim bi vdovam nekdanjih vojaških zavarovancev omogočili, da bi lahko delno koristile vdovsko pokojnino svojega moža.

Otroški dodatki po novem višji za 12 odstotkov

Otroški dodatki pa bodo po novem višji za 12 odstotkov, in sicer za 8,4 odstotka po danes sprejeti noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter še za 3,6 odstotka na podlagi že obstoječega zakona o usklajevanju socialnih transferjev. Skupen učinek bo tak pomemben za družine, saj se bo v najnižji dohodkovni skupini, družini, ki ima tri otroke, skupen znesek otroških dodatkov povečal na 350 evrov na mesec, je napovedal Štrovs.