Tina Vovk

Sreda,
23. 7. 2014,
9.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dušan Črnigoj Primorje

Sreda, 23. 7. 2014, 9.28

8 let

Dušan Črnigoj: Kriminalci smo postali, ker se je politika tako odločila

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za propad Primorja so odgovorni politika in banke, ki so v nekem trenutku prekinile vsa financiranja in zahtevale denar nazaj, pravi Dušan Črnigoj, nekdanji direktor tega propadlega gradbinca.

V intervjuju za Primorske novice Črnigoj krivdo za propad Primorja delno pripisuje tudi sindikatom, češ da je bilo njihovo ravnanje brezglavo, glavnino krivde pa po njegovem mnenju nosijo politika in banke. Sam kakršnokoli odgovornost zanika: "Meni Primorja ni bilo treba lastniniti, v to nas je prisilila politika, ker so nas ves čas prodajali. Če ne bi kupovali mi, bi to naredili drugi."

Dodaja, da so vsi vedeli, kako lastninijo gradbinca, ter da so jih država in banke pri tem podpirale. Prepričan je, da so kriminalci postali šele leta 2008, ker se je tako odločila politika. Trdi, da Primorja ni izčrpaval: "Niso vse tajkunske zgodbe iste. Mi smo zbirali denar od plač, da smo odkupovali lastniške deleže."

"Janković je zamudil svoj trenutek" Pravi, da danes ne bi ravnal drugače, kot je: "Vse bi ponovil. Edino politike ne bi toliko poslušal. To je bila moja največja napaka. In nekatere ljudi znotraj Primorja bi morda postavil na druga mesta." Prav tako ne obžaluje, da so Stavbenik pripojili k Primorju, češ da je bil že ob prevzemu v slabem stanju in bi šel v stečaj še prej, kot je.

"Janković je zamudil svoj trenutek," pa odgovarja na to, da ima Zoran Janković idejo o sanaciji Primorja. Rešil bi ga lahko, ko je vlado v njegovem imenu vodila Alenka Bratušek, zdaj pa je prepozno, dodaja.

"Vsi delavci so bili plačani" Črnigoj je med drugim dejal, da v zaporu z drugimi obsojenci ni imel težav, najhuje pa se je sprijaznil s tem, da "po nepotrebnem zapravljaš čas, ki bi ga lahko preživel z bližnjimi". Najbolj ga je bolelo to, da so vsi posploševali, da je v zaporu zato, ker je kradel. "Nikomur nisem nič vzel, vsi delavci so bili vedno plačani do zadnje ure dela," zatrjuje in dodaja, da mu ni nerodno stopiti pred ljudi, saj ga ni sram za nič, kar je storil.

Prepričan je, da je Slovenija še vedno pravna država, "ampak samo po zaslugi nekaterih sodnikov, ki uspešno ohranjajo neko raven in pravila, čeprav skuša politika vse to uničiti". "Vsega tega cirkusa" okoli odhoda Janeza Janše v zapor pa ne razume.