Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Janković Electa

Četrtek, 27. 6. 2013, 7.21

8 let

Durs Juretu Jankoviću zamrznil Electo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Davčna uprava je Juretu Jankoviću prepovedala razpolaganje s 50-odstotnim lastniškim deležem v Electi Holdingu, krovnem podjetju potapljajoče se skupine Electa.

Durs se je še pred koncem davčnoinšpekcijskega nadzora nad Juretom Jankovićem odločil za zavarovanje pričakovane davčne obveznosti, saj naj bi obstajala velika verjetnost, da mu bodo odmerili plačilo dodatnega davka, je poročal časopis Dnevnik, ki je pridobil dokument, ki to dokazuje.

V inšpekcijskem nadzoru so na Dursu ugotovili dejstva in okoliščine, ki utemeljeno kažejo na to, da zasebna poraba in premoženje Jureta Jankovića precej presegata uradno prijavljene dohodke. Postopek sicer še ni končan, a vse kaže, da bo plačilo zaradi slabega finančnega stanja Jureta Jankovića oteženo, če ne celo nemogoče.

Na Dursu prepozni Lani je namreč mlajši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića po ugotovitvah Dursa prejemal redne dohodke, ki znašajo okoli 1.200 evrov na mesec in ne zadostujejo za dozdajšnje povprečne življenjske stroške zavezanca in njegove družine. Obenem je njegovo premoženje pod rubežem oziroma je bilo prodano na dražbi. Zaradi več kot tri milijone evrov dolga Marjanu Pišljarju so mu med drugim zarubili 131.000 evrov vreden osebni avtomobil mercedes-benz. Drugega vrednejšega premoženja nima, z družino je dolgo časa živel v hiši v Grosupljem, ki je uradno v lasti očeta.

Toda vse kaže, da so bili na Dursu pri zavarovanju prihodnjih terjatev do Jureta Jankovića prepozni. Na voljo so imeli le vpis plombe na polovičnem lastništvu Electe Holdinga, a da bi po poplačilu Pišljarja ostalo kaj za državo skoraj ni verjetno. Delež Jureta Jankovića v Electi je bil namreč na zadnji dražbi decembra 2012 na prodaj za 1,16 milijona evrov, a kupca ni bilo. Cena se bo na prihodnjih dražbah le še nižala oz. bo Electa prej končala v stečaju.

Neujemanja med prijavljenimi dohodki in porabo So pa v javnost v zadnjih letih prišle podrobnosti o nekaterih transakcijah na osebnem računu Jureta Jankovića. Spomnimo, da naj bi samo leta 2009 s Cipra na svoj račun dobil četrt milijona, od neznancev še dodatnih 400.000 evrov. Aprila 2009 naj bi v zgolj dveh dneh na račune različnih družb in fizičnih oseb nakazal kar 668.000 evrov. V letih 2007 in 2008 je očetu Zoranu Jankoviću na podlagi asignacij nakazal okoli 129.000 evrov, konec leta 2010 pa na račun od neznane osebe dobil 60.000 evrov. Kljub temu naj bi davčni upravi v štirih letih prijavil 53.000 evrov prihodkov. Zaradi precejšnjega neujemanja med uradno prijavljenimi dohodki in dejansko porabo so se zganili tudi na Dursu ter sprožili nadzor na podlagi 68. člena zakona o davčnem postopku.

Pred časom so preiskovali tudi poslovanje Electe in povezanih družb ter odkril številne sume kaznivih dejanj. Iz izsledkov davčne preiskave izhaja, da je Zoran Janković od družb, s katerimi naj bi pred vstopom v politiko pretrgal vse vezi, vodita pa jih njegova sinova, na svoj osebni račun dobil vsaj tri milijone evrov.

Ne spreglejte