Sreda,
6. 2. 2008,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 16.43

8 let

Državni zbor zvišal globe za prekrške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državni zbor je po nujnem postopku s 43 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o prekrških, ki zvišuje zgornje meje glob za prekrške.

"Višje globe za bolj učinkovito sankcioniranje" Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt je pojasnil, da spremembe zakona o prekrških zasledujejo cilj ustreznejšega sankcioniranja prekrškov, predlagatelj pa želi odpraviti tudi nekatere nejasnosti glede izvrševanja sankcij. Učinkovitejše sankcioniranje naj bi dosegli predvsem z zvišanjem glob za prekrške. Zaradi spremenjenih razmer po vstopu Slovenije v EU pa je predvidena nova oblika predpisovanja glob na področju varovanja konkurence, denimo z uvedbo daljših zastaralnih rokov za tovrstne prekrške. Novela spreminja tudi pristojnost sodišč pri prometnih prekrških. Sodišča bi bila meritorna šele, ko bi posamezni voznik dosegel 18 kazenskih točk.

Posameznik bo moral plačati tudi do 5000 evrov globe

Zvišanje glob sicer velja med drugim tudi za prekrške v cestnem prometu. Namen višjih glob, tudi posameznikom, je povečanje varnosti v cestnem prometu. S spremembami zakona se zgornja meja globe za prekrške posamezniku zviša na 5000 evrov, za samostojnega podjetnika do 150.000 evrov, pravni osebi pa do 250.000 evrov.

DZ tudi za ustrezen nadzor na smučiščih

Poslanke in poslanci pa so s 66 glasovi za in nobenim proti sprejeli tudi novelo zakona o varnosti na smučiščih, ki naj bi zagotovila višjo raven varnosti na smučiščih ter omogočila ustrezen nadzor. Novela za nadzornike na smučiščih uvaja obvezno usposabljanje, ki ga bodo morali opraviti vsaka štiri leta, predpisuje večje število nadzornikov na samih smučiščih, upravljavcem smučišč pa nalaga dodatne ukrepe za zagotavljanje večje varnosti.

Nadzor nad zagotavljanje reda na smučiščih bo odslej v pristojnosti inšpektorata za notranje zadeve, nadzor v zvezi z samim obratovanjem smučišča pa v pristojnosti prometnega inšpektorata. Nekaj pristojnosti ostaja tudi policiji, ki bo lahko še naprej nadzirala alkoholiziranost med smučarji in posredovala v primeru nesreč.