Sreda,
2. 7. 2014,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Državljanska lista elektromobilnost

Sreda, 2. 7. 2014, 12.11

8 let

Državljanska lista: Do leta 2020 hočejo več kot 15 tisoč električnih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koliko pozornosti bodo politične stranke namenile zelenim temam in elektromobilnosti.

1. Slovenija je idealna dežela za razvoj elektromobilnosti, v njej pa se še vedno vozimo na bencin in dizel. Zakaj je tako? Ker nimamo poguma, da bi te idealne razmere ponudili razvijalcem električnih vozil, da Slovenijo uporabijo kot testni poligon. Moramo se zavedati, da bo razvoj na tem področju šel zelo hitro naprej, da je električni pogon le prva faza in da se bo zelo hitro nadaljevalo v smer avtonomnih vozil, se pravi vozil, v katerih bo človek le še potnik in ne več voznik.

Državljanska lista se zaveda teh možnosti in ima tudi pogum, da na tem področju naredimo velik korak naprej. Pot do tega pa je najliberalnejša zakonodaja glede uporabe električnih in avtonomnih vozil vsaj v Evropi. Zakonodaja, ki bo med drugim omogočila preprosto testiranje vozil, tudi na način, da se dajejo brezplačno v uporabo ljudem.

2. Evropa je Sloveniji v prid hitrejše elektrifikacije cest do leta 2020 priporočila izgradnjo vsaj 3000 javno dostopnih polnilnih postaj. Kakšni bodo vaši ukrepi za razvoj infrastrukturnih rešitve povezanih s povečanjem deleža električnih vozil in kako jih nameravate finančno pokriti? S projektom vzpostavitve Slovenije kot testnega poligona za razvoj električnih in avtonomnih vozil lahko pričakujemo, da nam bodo celotno tovrstno infrastrukturo postavili razvijalci rešitev, saj bodo s tem dobili referenco za precej večje države, kot je Slovenija.

Slovenija je s svojo geografsko raznolikostjo idealna za ta namen. Hkrati pa dovolj majhna, da je realno pričakovati, da nas lahko pokrijejo proizvajalci v "reklamne namene".

3. Evropa ravno tako pričakuje, da naj bi se po slovenskih cestah do leta 2020 vozilo vsaj okoli 15.000 električnih vozil. Kakšna je vaša napoved in kakšni bodo vaši ukrepi za zmanjševanje državne odvisnosti od uvoza fosilnih goriv? Če jih bo samo 15.000, bomo razočarani. V prihodnje se bo zgodila točka preloma in od takrat bo rast nezadržno naraščala. Z ustreznimi ukrepi lahko to točko preloma v Sloveniji dosežemo bistveno prej, s tem pa ne dosežemo le zmanjševanja odvisnosti od fosilnih goriv, temveč tudi spodbudimo razvoj na drugih področjih.

Slovenija preprosto ne sme biti le sledilec, ampak eden ključnih akterjev. Gledati moramo še korak naprej. Električni avtomobili so stvar sedanjosti, avtonomna vozila pa stvar prihodnosti.

4. Koliko denarja nameravate nameniti za spodbude za nakup električnega vozila? Subvencioniranje je napačen pristop. Če je električno vozilo zanimivo zaradi subvencije, je z njim nekaj narobe in gre v bistvu za nadaljevanje lobistične zgodbe, kjer veliki proizvajalci lažje dobijo denar od države kot od uporabnikov. Država mora predvsem zagotoviti najboljše pogoje za razvoj na tem področju in omogočiti postavitev ustrezne infrastrukture. Subvencije države Slovenije so neprimerljive z zneski, s katerimi upravljajo velike multinacionalke, zato mora biti naš fokus, kako jih pritegniti v Slovenijo, da se tukaj razvijajo. S tem bomo dosegli bistveno več kot s subvencioniranjem.