SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dražje cigarete in alkohol

1

termometer

Z današnjim dnem so se zvišale trošarine za cigarete in alkoholne pijače, čemur so zavezanci po pričakovanjih sledili z dvigom drobnoprodajnih cen.

Vlada si od zvišanja trošarin obeta dobra dva milijona evrov dodatnih prilivov v proračun na mesec.

Za vino ni treba obračunavati trošanin Za zvišanje trošarin za alkohol in alkoholne pijače se je vlada odločila, da bi zagotovila dodatne proračunske prihodke. Za pivo so se trošarine zvišale za deset odstotkov, za vmesne pijače in etilni alkohol pa za 20 odstotkov. Za vino trgovcem še naprej ni treba obračunavati trošarin.

Pred tem so se trošarine za alkohol in alkoholne pijače nazadnje zvišale 1. julija 2010.

Naslednje višanje trošarin je predvideno 1. oktobra Podražitev cigaret pa je posledica leta 2010 prenovljenega zakona o trošarinah, v skladu s katerim so se trošarine za cigarete že lani dvakrat zvišale. Z današnjim dnem se trošarina za cigarete dodatno zvišuje s 83 na 86 evrov za tisoč kosov. Naslednje zvišanje trošarin je v zakonu predvideno 1. oktobra.

Zavojček najbolj prodajanih cigaret Tobačne Ljubljana se je tako podražil za deset centov, za toliko pa so v povprečju dražje tudi ostale cigarete iz njihovega portfelja. Kot so izračunali v Tobačni Ljubljana, predstavljajo davščine v maloprodajni ceni njihovih najbolje prodajanih cigaret okoli 78 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin