Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
16.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

poslanci KPK premoženje

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 16.49

7 let, 12 mesecev

Dolžnosti in omejitve za nove poslance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stari in novi poslanci morajo do danes Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijaviti svoje premoženjsko stanje. Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni.

Novoizvoljeni poslanci morajo v mesecu dni po nastopu funkcije, torej po ustanovni seji DZ, ki je bila 1. avgusta, KPK prijaviti svoje premoženjsko stanje. Med mandatom pa morajo javljati tudi morebitne spremembe v premoženjskem stanju.

Obveznost prijave premoženjskega stanja imajo tudi poslanci, ki so z ustanovno sejo DZ mandat končali, in sicer mesec dni po prenehanju funkcije ter še leto dni po tem.

Poslancem, ki so bili v parlament izvoljeni znova, ob nastopu novega mandata ni treba znova poročati o svojem premoženjskem stanju, dolžni so poročati le o morebitnih spremembah. Te spremembe morajo sporočiti do 31. januarja 2015.

Končnih podatkov še ni V primeru, da zavezanci za oddajo poročila o premoženjskem stanju nimajo varnega elektronskega podpisa, morajo izpolnjen elektronski obrazec natisniti in ga poslati po pošti, zato komisija danes še nima končnih podatkov o tem, ali so vsi prijavili premoženje.

Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, tako bo le s tistimi, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno med opravljanjem funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Obveščati bodo morali tudi o prejetih darilih Poslanec ne sme nastopati kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z DZ. Zato morajo do danes poslanci sporočiti tudi vse pomembne podatke o subjektih, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Ta prepoved velja še dve leti po koncu mandata.

Med opravljanjem funkcije pa bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti vsa prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.

Ne spreglejte