SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dolžnosti in omejitve za nove poslance

3

termometer

Stari in novi poslanci morajo do danes Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijaviti svoje premoženjsko stanje. Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni.

Novoizvoljeni poslanci morajo v mesecu dni po nastopu funkcije, torej po ustanovni seji DZ, ki je bila 1. avgusta, KPK prijaviti svoje premoženjsko stanje. Med mandatom pa morajo javljati tudi morebitne spremembe v premoženjskem stanju.

Obveznost prijave premoženjskega stanja imajo tudi poslanci, ki so z ustanovno sejo DZ mandat končali, in sicer mesec dni po prenehanju funkcije ter še leto dni po tem.

Poslancem, ki so bili v parlament izvoljeni znova, ob nastopu novega mandata ni treba znova poročati o svojem premoženjskem stanju, dolžni so poročati le o morebitnih spremembah. Te spremembe morajo sporočiti do 31. januarja 2015.

Končnih podatkov še ni V primeru, da zavezanci za oddajo poročila o premoženjskem stanju nimajo varnega elektronskega podpisa, morajo izpolnjen elektronski obrazec natisniti in ga poslati po pošti, zato komisija danes še nima končnih podatkov o tem, ali so vsi prijavili premoženje.

Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, tako bo le s tistimi, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno med opravljanjem funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Obveščati bodo morali tudi o prejetih darilih Poslanec ne sme nastopati kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z DZ. Zato morajo do danes poslanci sporočiti tudi vse pomembne podatke o subjektih, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Ta prepoved velja še dve leti po koncu mandata.

Med opravljanjem funkcije pa bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti vsa prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin