Jan Tomše

Sobota,
4. 1. 2014,
16.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 4. 1. 2014, 16.39

8 let, 5 mesecev

Dobro nabutana Slovenija

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ko se je že zdelo, da je med politiki dokončno popustila delovna vnema, so s prstom mignili še zadnjič. Na silvestrovo. Potem so prehod v novo leto dokončno predali v roke ljudem.

V poslednjih dneh starega leta, tik preden je trojko – v letnici – zamenjala štirica, so padali še zadnji obračuni. Osebni, poslovni, državni. Da, leto 2013 se je za Slovenijo v dramaturškem smislu izšlo odlično, z vsemi značilnostmi uspešnice, best-sellerja, s scenarijem, ki se ga ne bi sramoval niti kakšen Steven Spielberg ali Martin Scorsese.

UTO in UTD Drami z zapletom, vrhuncem, razpletom je, kot se spodobi, sledilo še duhovno očiščenje, slovo od zadnjih koščkov slabe karme, ki so vandrali po duši naše države.

Za katarzo vseh katarz v starogrškem slogu lahko brez slabe vesti označimo slavnostno decembrsko proklamacijo rezultatov stresnih testov. Ampak to je samo literarni izraz, ekonomsko se temu reče univerzalni temeljni odhodek, ki nam je zajamčen v prihodnjih nekaj letih.

V flagrantni želji, da bo tehtnica prilivov in odlivov čim bolj v horizontu, so v največji vladni stranki v osnutek nove koalicijske pogodbe že vtaknili protiukrep, ki bo zadevo uravnotežil. Stvar zveni dobro in sliši na ime:univerzalni temeljni dohodek. Prejemali bi ga prav vsi državljani, da bi lahko potem prav vsi – dajali nazaj državi, ko bo ta plačevala svoje, torej našepufe.

Tik pred koncem še poslanici Pa to ni edina plemenita zaveza iz novega, za zdaj še nepodpisanega koalicijskega papirja. V njej so namreč še drugi smeli cilji, kot je na primer ničelna toleranca do korupcije, pa javnosti razgaljene posojilne mape, iz katerih se bo videlo, kdo je navijal za kakšen denar na banki in kdo mu je dal žegen zanj.

Politiki so se proti koncu leta le umirili, prostor in pozornost pa po težkem, a kljub vsem ovinkom dobro zvoženem letu vendarle prepustili navadnim državljanom. No, zapisano bi v celoti držalo, če se ne bi tik pred koncem leta zgodili še dve poslanici.

Pahor svari pred koleni Prvič se je v zase novem žanru nagovora državljanov ob prelomu leta preizkusila premierka Alenka Bratušek in tujcem, ki nestrpno prežijo onkraj naših meja, da bi nas pohrustali, odločno zažugala, naj si ne drznejo. Nekoliko drugače je k stvari pristopil predsednik Pahor, oklenil se je namreč popularnega refrena še bolj popularne pevke šlagerjev, ki je pred leti v izpovednem superhitu odločno kljubovala temu, da bi padla na kolena.

Pahor, ki je v primerjavi z makroekonomsko reševalko Bratuškovo z redno prisotnostjo na gradbenih odrih, strehah in v gozdovih v minulem letu postal mikroreševalec raznih državljanskih nadlog in zagat, je nagovor sklenil z bodrilnimi besedami in apelom, da je treba stopiti skupaj. Naj bodo gospod Pahor že enkrat uslišani!

Pogreša avenije in utrip velemesta Še en predsednik je prilezel na plano v minulih dneh. Pravzaprav gre za nekdanjega predsednika. Vlada mu je ob nameri kandidature izreka podporo, dvomljivci pa so mu siknili: "Kako bo revež združeval od vsega hudega razklani svet, če mu še domovine ni uspelo spraviti skupaj!"

Beseda seveda teče o Danilu Türku in njegovi želji po naskoku na funkcijo generalnega sekretarja OZN. Nekdanji prvi mož države očitno pogreša široke avenije in utrip metropole, v Ljubljani pa je pripravljen zdržati le še do leta 2016, potem bi jo, kot kaže, zamenjal za New York. Njegove kritike skrbi le, kakšen slogan si bo izbral, če ga bodo izvolili na častivreden položaj. S tistim domačim o jami pred leti namreč ni imel ravno najboljše sreče.

Na silvestrovo osmojeni prsti Ko se je politika na silvestrovo pozno popoldne naposled le umaknila v svoje luknje, je glavni oder večera in najdaljše noči pripadel ljudstvu. Ljubljana, na primer, je ob letnem obratu na ulicah gostila rekordnih 40 tisoč žurerjev, njena glavna klinika pa je celo za državo s pivsko kulturo, kakršno premore Slovenija, beležila spodobne povprečne vrednosti izmerjenega alkohola v krvi.

Zdravniki v UKC Ljubljana so imeli tiste noči tako čast osebno spoznati kakih 150 novih oseb. Ne samo takšnih, ki jih je zdelal alkohol, na nočnem zvoncu se je zglasilo tudi nekaj tistih, ki prisegajo na petarde in njihov blagozvočni odmev. Čez noč so tako zadržali pet pirotehničnih navdušencev z nekoliko osmojenimi prsti, na UKC Maribor sta bila takšna dva.

... in zavidljivo visoko povprečje v krvi Dobro nabutanih je bilo na silvestra tokrat več kot prejšnja leta, so povedali ljubljanski zdravniki. Žal zgodbe ne moremo razdelati v drobovje, nimamo namreč podrobnosti o tem, koliko cevi so tiste magične noči potisnili v želodce pivcev, sicer bi številke z veseljem delili z vami.

Da pa so pri številnih maligani iz kardiovaskularnega sistema nadvse uspešno izpodrivali kri, pove tudi podatek, verjetno zanimiv za statistične sladokusce: izmerjeno povprečje zdravniško obravnavanih v najdaljši noči leta znaša dva promilčka.

Kaj prinašajo dobre vile v 2014 Da ne bomo končali tako črno, poglejmo, kaj nam lepega prinašajo prvi dnevi pravkar začetega leta.

Poleg razprodaj državnega premoženja se lahko v prihodnjih dneh nadejamo tudi prijaznih trgovcev, ki nas bodo vabili na množične razprodaje oblačil, medtem ko od državnih daril med nas prihajata nov, svež, še nikdar viden nepremičninski davek in dodatna obdavčitev vseh tistih, ki si bitek in žitek ustvarjajo z delom prek honorarnih pogodb.

Nič dobrega se po novem ne piše niti onim, ki se znojijo ob delu na črno. Kazni za neevidentirane delovne napore bodo namreč lahko poslej tudi do dvakrat višje. Ups, bom raje končal tole pisanje ...