Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 1. 2011,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 1. 2011, 8.48

8 let

Dijakom vendarle cenejši avtobus?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S subvencijami za dijaške prevoze, ki jih občina kot dodatek k državni subvenciji namenja dijakom iz mestne občine, se znova zapleta.

Nekateri svetniki so na decembrski seji sicer predlagali podaljšanje subvencij do sprejema proračuna za leto 2011, vendar o tem niso sklepali. Župan bo zaplet skušal razplesti s svojim predlogom svetnikom. Zgodba v zvezi z občinsko subvencijo za dijaške prevoze se ponavlja skoraj iz leta v leto. Gre namreč za subvencije, ki jih občina zagotavlja kot nadstandard in jih zakonodaja ne predpisuje. Na podlagi zakona dijaki že dobivajo državne subvencije za prevoze v šolo in domov, v občinah pa se potem odločijo, ali bodo k temu še kaj primaknili. V mestni občini že leta v občinskem proračunu zagotavljajo 40-odstotne subvencije za dijaške prevoze, vendar se o tem sproti odločajo iz leta v leto in to za točno določeno časovno obdobje.

Ni pravne podlage

"Konec novembra 2009 je mestni svet sprejel sklep, da mestna občina do konca leta 2010 zagotavlja 40-odstotno subvencijo za dijake s stalnim prebivališčem v občini. Na podlagi tega smo z družbo Avrigo in s Slovenskimi železnicami sklenili pogodbo o subvencioniranju dijaških vozovnic, ki se je konec leta iztekel. Novega sklepa mestnega sveta ni, in s tem ni pravne podlage za podaljšanje subvencioniranja do sprejetja novega proračuna," je pojasnila svetovalka v občinskem oddelku za družbene dejavnosti Majda Stepančič.

To je za PN potrdil tudi načelnik oddelka Vladimir Peruničič, ki sicer dopušča možnost razpleta. "Dejstvo je, da mestni svet o tem ni sklepal in pravne podlage za podaljšanje ni," pravi načelnik. Lani so v občinskem proračunu za subvencioniranje zagotovili 40.000 evrov, porabili pa 1500 evrov več.

Zgolj uravnilovka?

Pobudo za podaljšanje subvencije dijaških prevozov sta na zadnji seji mestnega sveta vložila Oton Filipič (NSi) in Robert Golob (Lista RG). Utemeljujeta jo s tem, da so dijaki na širšem mestnem območju v primerjavi z bolj oddaljenimi naselji mestne občine privilegirani, saj imajo brezplačni mestni prevoz, ki sta ga novogoriška občina in občina Šempeter-Vrtojba sprejeli pred leti.

To je v zadnjih letih glavni argument za dodatne občinske subvencije dijaških.

Ne spreglejte