Sreda,
23. 1. 2008,
12.44

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 12.44

8 let, 6 mesecev

Dijak naj je!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Koalicijski predlog zakona o dijaški prehrani je nekakšno nadaljevanje projekta, ki ga je SDS pripravila še v času, ko je bila v opoziciji, je dejala poslanka SDS Alenka Jeraj.

Predlagatelji želijo vsakemu dijaku zagotoviti en topel obrok na dan. Jerajeva je uvodoma spomnila, da je že kot predsednica podmladka SDS pripravila akcijo Dijak naj je!, s katero so podprli zakonski predlog poslanca SDS Jožeta Tanka. Predlog takratna vlada ni podprla, tako da je področje srednješolske prehrane do danes ostalo neurejeno, je dodala poslanka. Dijaki se večinoma prehranjujejo neredno in nezdravo Sedanji predlog, ki so ga poslanci koalicije vložili decembra lani, se dotika preko 90.000 dijakov. Jerajeva je ob tem opozorila na raziskave Inštituta za varovanje zdravja in Dijaške organizacije Slovenije (DOS), ki kažejo, da se dijaki večinoma neredno in nezdravo prehranjujejo. "To pa je tudi obdobje, ko je pomembno, da si dijaki pridobijo prehrambene navade in zdrav način življenja," je dodala.

En topel obrok hrane dnevno

V skladu s predlogom bodo dijaki deležni enega toplega obroka hrane dnevno, dodatnih deset obrokov pa bi pripadlo učencem s posebnimi potrebami in otrokom padlih v vojni za Slovenijo. Višina subvencije bo znašala 2,35 evra na obrok oz. glede na mnenje vlade bodo številko verjetno korigirali na 2,42 evra na obrok, kar pomeni 450 oz. 462 evrov na dijaka. Zakon naj bi začel veljati najpozneje do začetka šolskega leta 2009/10.

Izvajalci bi bili srednje šole Izvajalci bi bili srednje šole, kar bo po mnenju Jerajeve spodbudilo dodatne investicije na samih šolah, nadzor pa bo opravljalo ministrstvo za šolstvo in šport. Jerajeva je opozorila na pripombe vlade, ki zakon sicer podpira. Tako bo za izvajanje zakona treba zagotoviti dodatnih 38 milijonov evrov, širše bo treba definirati pojem prehrane, natančneje pa topli obrok, je pripombe vlade povzela Jerajeva.