Četrtek,
19. 6. 2008,
14.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2008, 14.41

8 let, 5 mesecev

DeSUS ne bo sestavljal predvolilne koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na izvršnem odboru je bil sprejet sklep, da z nobeno stranko ne bomo sestavljali predvolilne koalicije, niti ne bomo šli s katero od njih na volitve, je povedal Erjavec.

Predsednik DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec ocenjuje, da lahko na volitvah nastopajo sami, saj imajo po njegovih besedah dober program. Kandidate imajo že v vseh okrajih Kot je povedal Erjavec ima stranka kandidate določene že v vseh okrajih, predstaviti pa jih nameravajo konec julija. Na izvršnem odboru so sicer govorili tudi o nedeljskem referendumu o pokrajinah in o drugih aktualnih dogodkih. O imenih še ne želijo govoriti Glede kandidatov je predsednik DeSUS vnovič poudaril, da so med njimi zelo ugledne osebe iz javnega, političnega, družbenega življenja, in tudi nekateri župani, ki so na zadnjih lokalnih volitvah dosegli dober rezultat. O imenih Erjavec še ni želel govoriti.

Za izboljšanje položaja upokojencev in za ohranitev socialne države

O programu stranke je povedal, se bodo v DeSUS še naprej zavzemali za izboljšanje položaja upokojencev in za ohranitev socialne države, nasprotovali pa bodo prodaji državnega premoženja. Zavzemali se bodo tudi za prenos sredstev Kapitalske družbe (Kad) na zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, in za to, da bi se pokojnine usklajevale z rastjo neto plač.

Med aktualnim dogodki je Erjavec izpostavil izplačilo draginjskega dodatka Med aktualnim dogodki je Erjavec izpostavil izplačilo draginjskega dodatka, ki mu po njegovo nekateri pravijo volilni dodatek. "Jaz sem ga zelo vesel, ker s tem najbolj uresničujemo program stranke DeSUS," je dejal in napovedal, da bo dodatek izplačan v avgustu.

Poudaril je tudi, da je stranka znova vložila zakon o socialnih transferjih. Pričakuje, da bodo tokrat zakon podprle vse parlamentarne stranke, predvsem tiste, ki v zadnjem času neprestano govorijo o pokojninah, socialni državi in revščini.

DeSUS meni, da je pokrajin preveč

Glede pokrajin pa je Erjavec povedal, da niso bile nikdar prioritete DeSUS, sicer pa predlog po njegovem mnenju obsega preveč pokrajin. A "očitno je to politična realnost", zato so se v stranki odločili, da ne simpatizerjem ne članom ne bodo dali nobene usmeritve. "Naj glasujejo po svoji vesti," je dejal.

V okviru volilnega programa se bodo v DeSUS zavzemali tudi za zakonodajo, ki bo omogočala revizijo tako imenovanih tajkunskih privatizacij, je poudaril predsednik DeSUS. Kot je prepričan, je jasno, da so nekateri obogateli na hitro in na dokaj čuden način.

"Pri valukih je začel oklep pokati"

Minister za obrambo Erjavec je glede predvidenega obiska finskih kriminalistov dejal, da se niti finska niti slovenska policija še nista obrnili nanj. Vnovič pa je zatrdil, da je šlo pri nakupih oklepnikov 8X8 za najbolj transparenten posel doslej. "Če vzamemo za primerjavo valuke 6X6, ugotovimo, da je bila pri tistem poslu ena pogodba, šest aneksov, nazadnje se je vse skupaj podražilo za 30 odstotkov, oklep pa je začel pokati," je poudaril Erjavec.

Anonimke, ki jo je prejšnji teden predstavil vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič, obrambni minister sicer ne želi komentirati. Meni pa, da če so določene stvari resnične, "so zelo zanimive". Kot je povedal, ga je zelo presenetilo, da naj bi Cvikl, predsednik preiskovalne komisije, imel razmerje s "pogodbenico" v Viator & Vektorju.

"Zanimivo, da pismo o nameri ni koruptivno"

To so po njegovem mnenju tesne povezave in čudi se, da se protikorupcijska komisija ne ukvarja s tem. Poleg tega se mu zdi "zanimivo, da pismo o nameri ni koruptivno". Povedal je, da danes Sistemska tehnika toži ministrstvo za obrambo za 6 milijonov evrov ravno zaradi pisma o nameri, s katerim naj bi podjetje imela veliko škode.

Erjavec ne ve, zakaj tožijo ministrstvo oziroma za kakšno škodo, če je stvar po mnenju protikorupcijske komisije tako ali tako nepomembna.