Petek,
28. 3. 2014,
7.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 28. 3. 2014, 7.07

8 let, 5 mesecev

Davek na nepremičnine je padel (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zakon o davku na nepremičnine ni v skladu z ustavo, je razglasilo ustavno sodišče. V veljavi ostaja obdavčitev nepremičnin, kot je veljala do zdaj, med drugim nadomestilo za stavbna zemljišča.

Ustavno sodišče je še odločilo, da je poleg zakona o davku na nepremičnine neustaven tudi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin v delu, ki se nanaša na obdavčitev nepremičnin. Presojo je namreč razširilo tudi na omenjeni zakon.

Tako v veljavi ostaja obdavčitev nepremičnin, kot je veljala do zdaj, med drugim nadomestilo za stavbna zemljišča.

Bratuškova plana B še ni razkrila Predsednica vlade Alenka Bratušek je sprejetje nepremičninskega davka, ki bi zamenjal nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, utemeljevala z besedami, da se je vlada pač morala odločiti, ali bo posegla v socialne pravice ali pa sprejela nepremičninski davek.

"Odločili smo se za nepremičninski davek, saj je ta bistveno manj boleč kot karkoli drugega," je vseskozi poudarjala premierka. O načrtu, kaj bo, če ustavno sodišče nepremičninski zakon spozna za neustaven, Bratuškova ni želela špekulirati, tako da javnosti nadaljnji ukrepi oziroma to, kje bo vlada vzela dobrih 200 milijonov evrov, ni znano.

Andraž Teršek: Bojim se, da bo vlada spacala nov primerek zakona "Odločitev ustavnega sodišča je popolnoma po mojih pričakovanjih, kar sem tudi javno predvidel," je povedal ustavni pravnik Andraž Teršek. Glede na neustreznost nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča pa Teršek meni, da je skrajni čas, da vlada vse skupaj postavi na novo.

"Skrbi me, da bo vlada na hitro spacala nov primerek nepremičninskega zakona in ga vrinila v paket sprejemanja proračuna. S tem bo nastala podobna situacija, kot smo jo imeli zdaj," je kritičen Teršek. V tem primeru bi morala vlada po njegovem mnenju nemudoma odstopiti.

"Če se to ne bo zgodilo, pa bo zelo dobro. Za sprejem tako pomembnega zakona potrebujemo najmanj dve leti priprav, preden ga začnemo pisati," je prepričan Teršek.

Lojze Ude presenečen "Odločitev me je presenetila. Še posebej zato, ker so se ustavni sodniki najprej odločili le za ustavitev izvajanja člena zakona, ki se nanaša na izdajanje odločb, vse druge aktivnosti pa so tekle dalje. Ljudje so tako na pristojnih uradih po nepotrebnem urejali dokumente. Pričakoval sem razveljavitev le nekaj členov ali da bo uporaba zakona odložena za eno leto," je presenečeno dejal nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude.

Določen zakon se po njegovem mnenju velikokrat v celoti razveljavi zato, ker ustavno sodišče razveljavi več ključnih določb in ostanek določb ne more biti podlaga za obdavčenje.

"Zakon brez dvoma potrebujemo, saj je ustavno sodišče že opozarjalo, da nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ni ustrezen instrument in ga je treba spremeniti v delu, ki govori o načinu izvršitve," je še opomnil.

Znova v veljavi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča Ustavni sodniki so z današnjo razveljavitvijo zakona o davku na nepremičnine določili, da do oblikovanja nove zakonske ureditve davka na nepremičnine veljajo dajatve, ki jih novi davek nadomešča. Gre za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje, nadomestilo za uporabo gozdnih cest in davek na nepremičnine večje vrednosti.

Brezpredmetna je tako postala tudi včeraj v DZ sprejeta novela zakona o davku na nepremičnine, s katero se vse stanovanjske nepremičnine, ne glede na rezidenčnost, obdavčijo s stopnja davka 0,15 odstotka, zavezancem pa daje mesec dni več časa za urejanje podatkov. Poslanci so v novelo naknadno vnesli tudi znižanje obdavčitve poslovnih nepremičnin z 0,75 na 0,59 odstotka.