Petek,
14. 6. 2013,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2013, 18.31

8 let

Danes v Danes: "Zaupanje v pravno državo je zagotovo na eni najnižjih točk"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V informativni oddaji Danes med drugim o bovškem turizmu, slabi konkurenčnosti pri nas, o podjetnici Radmili Mihelič, ki je usodo vzela v svoje roke, in o obletnici prvega poleta ženske v vesolje ...

Kako preživeti, ko izgine glavni vir dohodka v kraju? To vprašanje so si prebivalci Bovca postavili najkasneje pozimi, ko je na tla zgrmela žičnica, od katere je odvisnih veliko ljudi. Žičnica je namreč ključnega pomena za bovški turizem in prav turizem je v Bovcu največji vir dohodkov.

A bovški turizem ima vendarle še enega pomembnega aduta; smaragdno Sočo. Čeprav so se tudi nad Sočo v začetku sezone zgrnili temni oblaki - v dveh raftarskih nesrečah sta se utopila izraelski turist in vodnik čolna - je to svetla točka doline. Nesreče se dogajajo, a poznavalci trdijo, da lahko raftanje primerjamo s potovanjem na letalu, ki je precej varnejše kot vožnja z avtomobilom. Ob ustrezno usposobljenem vodniku čolna ste v varnih rokah. Obstajajo pa omejitve - denimo, če ste pretežki, vas na raft ne spustijo.

Prav cena slovenske delovne sile naj bi bila eden izmed vzrokov za slabo konkurenčnost. Nekatera slovenska podjetja so zato svojo proizvodnjo preselila v države nekdanje Jugoslavije ali celo v Azijo. Slovenski delavci pa so po drugi strani začeli iskati delo na tujem, zaradi pomanjkanja delovnih mest in predvsem boljšega zaslužka. Kaj torej preostane podjetniku, ki bi rad ostal v Sloveniji in ne propadel?

Medtem ko že dolgo poslušamo predvsem, kako se da, če človek le želi, pa je to dokazala nekdanja podjetnica Radmila Mihelič, ki je leta neuspešno iskala delo, in ko je skoraj obupala, je usodo vzela v svoje roke. Konec maja je ustanovila Zvezo brezposelnih, kmetje pa so ji odstopili neobdelane kmetijske površine, na katerih namerava v kratkem začeti projekt samooskrbe s hrano. A čeprav je njena ideja odlična, so ji nekateri, kako slovensko, že začeli metati polena pod noge.

Pred pol stoletja je vesolje osvojila prva ženska Valentina Tereškova, zato so v Rusiji slovesno obeležili 50. obletnico prvega poleta ženske v vesolje. 16. junija 1963 je na tridnevni misiji 48-krat obletela Zemljo. Pri 76 letih je Tereškova še željna novih podvigov, dejala je, da bi z veseljem poletela na Mars, pa četudi le z enosmerno vozovnico.

Člani društva Nova slovenska zaveza, ki se želijo dokopati do podatkov, kje počivajo njihovi svojci, so se danes odpravili pred Barbara rov v Rečico pri Laškem. Spomnili so se zločinov, ki so se tam zgodili junija 1945.

Zaupanje v pravno državo je zagotovo na eni najnižjih točk od naše osamosvojitve. Balkanski bojevnik, Zbiljski gaj, primeri gradbenih baronov - to je samo nekaj zadev, ki so vplivale na precej nizko stopnjo zaupanja. Slovenija je zato nestrpno čakala tudi na razsodbo v primeru Patria. Medtem ko je bila Slovenija v sojenju Balkanski bojevnik več ali manj enotna, kakšno sodbo si želi, razsodba v primeru Patria deli Slovence.