Petek,
15. 11. 2013,
18.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 15. 11. 2013, 18.52

8 let

Danes v Danes: Ste vedeli, da ste med ogledom Postojnske jame izpostavljeni sevanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V informativni oddaji Danes med drugim o miljonarjih v Idriji, o srečanju predsednika republike Boruta Pahorja s predsedniki strank, o uporabi konoplje ter sevanju v Postojnski jami.

V Sloveniji obstaja mesto, v katerem živi največ takšnih, ki jim ni treba varčevati. To ni Ljubljana, ampak majhna Idrija. Tam živi največ milijonarjev pri nas. Njihovo skupno premoženje naj bi znašalo 183 milijonov evrov.

Naj bo še tako priljubljeno stigmatizirati premoženje, a Slovenija bi v tem trenutku krvavo potrebovala še več milijonarjev. Dokler so njihovi milijoni seveda posledica dela in znanja, ne pa političnih botrov. Ti milijoni namreč polnijo tudi državni proračun. Javna poraba pa se nenehno veča. Štiri milijarde bomo dali za kredite in dodatnih 870 milijonov samo za obresti. Več kot 300 milijonov bo šlo za plačna nesorazmerja in odškodnine izbrisanim. Čaka pa nas še ogromna bančna luknja. Tukaj govorimo o milijardah. To, kar Danilu Türku nikakor ni uspelo, Borut Pahor očitno zmore - to pa je: združiti politike vseh barv in prepričanj. Srečali so se že na valentinovo letos, zdaj pa bodo spet sedli skupaj konec novembra. Prideta tudi Janez Janša in Alenka Bratušek, govorili pa bodo o spremembi ustave in volilne zakonodaje. Pobude o spremembi volilne zakonodaje so že nekaj časa aktualne, in tudi vedno več jih je, podpira pa jih tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

Marihuano oziroma konopljo pogosto enačimo zgolj z mamilom, čeprav gre za zel, ki ima raznovrstne uporabne učinke. V zadnjih nekaj letih se je tudi v Sloveniji razširila uporaba konoplje v medicinske namene. Sicer konoplja ni čudežno zdravilo, a po izpovedih uporabnikov jim lajša bolečino.

Ste vedeli, da ste med ogledom Postojnske jame izpostavljeni radioaktivnemu sevanju? Res da sevanje za turiste ni nevarno, ker se v jami zadržujejo manj časa, je pa toliko bolj za jamarje. Je pa zagotovo v kraškem podzemlju sevanje večje od tistega v ljubljanskem skladišču radioaktivnih odpadkov, čeprav tam hranijo kar 50 ton kontaminiranih smeti iz jedrske elektrarne, industrije in medicine. Čas, po katerem ti odpadki niso več radioaktivni, pa je od več 100 pa do nekaj 1000 let.