Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2012,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pogajanja koalicija

Nedelja, 8. 1. 2012, 7.22

8 let

Danes pogovori desnosredinskih strank?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glede na to, da bodo organi strank končne odločitve glede koalicije sprejemali do srede, je pričakovati, da se bodo pogajanja med strankami, vsaj na neformalni ravni, nadaljevala tudi danes.

Stranke Pozitivna Slovenija, SD, Lista Virant in DeSUS so v soboto po sedmih urah pogajanj parafirale koalicijsko pogodbo. Dogovorili so se tudi, da bo ministrstev 12. Dodatna nedeljska usklajevanja po besedah vodje pogajalcev Liste Virant Janeza Šušteršiča niso predvidena.

Žerjav: Usklajevanje je šlo dobro Medtem pa je manj jasnega o pogovorih med desnosredinskimi strankami. Sestanek predsednikov strank SDS, SLS, NSi in Liste Virant Janeza Janše, Radovana Žerjava, Ljudmile Novak in Gregorja Viranta se je v soboto zavlekel v pozen večer. Kot je poročala TV Slovenija, pa se bodo predstavniki vseh štirih strank še srečevali.

Janša sicer po sestanku za medije ni hotel komentirati pogajanj, medtem ko je Žerjav dejal le, da je šlo usklajevanje dobro. Tudi Novakova pred kamerami ni bila preveč zgovorna, povedala je, da imajo marsikaj skupnega, a da koalicija ni odvisna od njih.

Virant: Odločamo se med dvema enakovrednima opcijama Ali bo Slovenija dobila levosredinsko vlado, ki jo bo vodil Zoran Janković, ali desnosredinsko vlado na čelu z Janezom Janšo, je odvisno predvsem od strank Lista Virant in DeSUS. Virant je po sestanku za medije ponovil, da se v stranki odločajo med dvema "načeloma enakovrednima opcijama" in zbrati morajo vse informacije, da se bodo lahko v ponedeljek odgovorno odločili.

Če se bo Lista Virant odločila, da vstopi v koalicijo z Jankovićem, bo ta imela skupaj s SD zagotovljenih potrebnih 46 glasov poslancev, če bi vanjo vstopil še DeSUS, pa 52. Zgolj z DeSUS in brez Liste Virant ima Janković le 44 glasov podpore v DZ in mora za izvolitev za mandatarja računati na podporo obeh poslancev manjšin.

Erjavca na sestanek ni bilo Če se Virantovi odločijo za koalicijo z Janšo, pa imajo skupaj s SLS in NSi 44 glasov, z DeSUS pa 50. Predsednika DeSUS Karla Erjavca sicer na večerni sestanek ni bilo.

Vlom v Žerjavov avtomobil naj ne bi imel političnega ozadja Med sestankom se je zgodil tudi incident, ko je neznana mladina razbila steklo na Žerjavovem avtomobilu, ukradli naj bi mu tudi denarnico.

Vlom preiskuje tudi policija. Zaenkrat ne kaže, da bi imel dogodek politično motivirano ozadje, pač pa naj bi šlo za običajen vlom, so pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so so dobili prijavo in obravnavali vlom v osebni avtomobil, obvestila o dogodku pa še zbirajo. Neznani storilci so razbili steklo na Žerjavovem avtomobilu in iz njega odtujili nekaj predmetov in gotovine. Okoliščine dogodka sicer zaenkrat ne kažejo, da bi imel vlom kakšno politično motivirano ozadje, so še pojasnili na policiji.

Žerjav: Nisem zaskrbljen Žerjav za komentar ni bil dosegljiv, je pa na socialnem omrežju Twitter zapisal: "Nisem zaskrbljen, če gre za rop, ki se lahko zgodi vsakemu od nas. Sem pa zaskrbljen, če gre za politično motiviran rop kot posledico politične nestrpnosti do nekoga, ki politično razmišlja drugače kot on sam."

Ne spreglejte