Ponedeljek,
30. 6. 2008,
12.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 12.44

8 let, 5 mesecev

Cvikl: Zgodil se je nepooblaščeni puč v komisiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"Seja je sklicana. To, kar se je zgodilo, je bil nepooblaščen puč v komisiji," je povedal predsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 Milan M. Cvikl.

Podpredsednik komisije Robert Hrovat je prejšnji teden odpovedal že sklicano nujno sejo komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8. Zakaj niso hoteli, da priča pred Černačevo komisijo? Cvikl je zavrnil navedbe Hrovata, da gre pri njegovem pričanju za čisti poslovniški avtomatizem. Kot je pojasnil, ne more biti niti član niti predsednik komisije, če je priča o predmetu preiskave.

Dejal je, da bi lahko pričal le o času, ko je bil tudi sam nosilec javne funkcije - torej pred komisijo, ki jo vodi poslanec SDS Zvonko Černač in preiskuje nakup vojaške opreme v letih od 1994 do 2007. Za pričanje pred komisijo je bil tudi že predlagan, a je bil predlog zavrnjen, je povedal.

"Predlagam razširitev dokaznega sklepa" Na komisiji imajo po Cviklovih besedah torej spor glede predmeta preiskave in ta spor bi se po njegovem mnenju moral reševati na seji komisije. "Zato na predlog Cvetke Zalokar Oražem jutri na komisiji predlagam razširitev dokaznega sklepa in razpravo o tem," je poudaril.

"Hrovat le preprečuje moje delo" Cvikl je prepričan, da je namen te Hrovatove poteze le preprečiti, da "bi predsednik lahko zaključil svoje delo", da gre torej za oviranje dela preiskovalne komisije.

"Če sem priča, ne bi smel biti imenovan v komisijo" "Hrovat pozablja, da če bi jaz bil priča o predmetu preiskave, ne bi smel biti nikoli imenovan za predsednika komisije, niti za njenega člana," je povedal Cvikl. Kot je poudaril, se naknadno niso ugotovila nobena nova dejstva.

Naknadno se je po njegovih besedah ugotovilo le to, da so trije člani komisije - poleg Cvikla še Zalokar Oražmova in Rudolf Moge - izvedli nekatera dejanja, ki "so njim neljuba". To pa je po Cviklovo preiskovanje, kaj komisija dela, ne pa preiskovanje predmeta, ki je priprava in izvedba pogodbe o nakupu bojnih oklepnikov.

"Cukjati naj zagotovi normalne pogoje" Poslanec je, kot je zatrdil, predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija tudi že prosil za sprejem in za pogovor pri njem. Meni namreč, da je dolžan zagotoviti normalne pogoje za nadaljevanje dela preiskovalne komisije.

Cvikl je v kontaktu s finskimi preiskovalci Sicer pa Cvikl ne vidi nobenega razloga, da do sestanka in do srečanja s finskimi preiskovalnimi organi v torek ne bi prišlo. Ti so po njegovih informacijah v Sloveniji že od nedelje zvečer in je z njimi v kontaktu.

Robert Hrovat (SDS) je sicer prejšnji teden odpovedal nujno sejo preiskovalne komisije, ki je bila sklicana za torek. Kot je pojasnil Hrovat, Milan M. Cvikl kot priča v postopku namreč več ne more opravljati funkcije predsednika komisije. Cvetka Zalokar Oražem je Hrovatovo dejanje ocenila za samovoljno.

"Koalicija naj dopusti, da se delo preiskovalne komisije zaključi" Cvikl je sicer na popoldanski novinarski konferenci pozval koalicijo, da dopusti, da se delo preiskovalne komisije zaključi, tako kot dopušča, da se zaključuje delo preostalih treh preiskovalnih komisij v tem mandatu. Če je bilo vse zakonito in če ni strahov, potem naj zaključek dela komisije dopusti tudi predsednik državnega zbora, je poudaril.

"Predstavljajte si, da bi člani senata na sodišču naenkrat kot pričo pozvali predsednika senata z razlogom, da ga želijo spraševati, kako je vodil delo senata, kako je vodil preiskavo, predsednik vrhovnega sodišča pa bi vse to nemo opazoval," je dejal Cvikl. Pojasnil je, da je predsedniku državnega zbora dopoldne poslal dopis, do tega trenutka pa mu ga še "ni uspelo srečati, da bi ga osebno seznanil z oviranjem dela preiskovalne komisije".

Kot je še povedal, je članici in članom komisije poleg predloga Zalokar Oražmove za razširitev dokaznega sklepa za torkovo sejo posredoval tudi osnutek delnega poročila, ki pa je po njegovih besedah označen z oznako interno.

Ob tem je še poudaril, da komisija mora po zakonu za zadnjo sejo državnega zbora, ki se prične prihodnji teden, pripraviti vsaj delno poročilo, če že ne končnega. "In to je komisija naredila," je še dodal.

Urad generalne državne tožilke: Ni nam znano, od kod informacija o obisku finskih preiskovalcev

Z urada generalne državne tožilke so sporočili, da v zvezi z domnevnim obiskom finskih preiskovalcev v predkazenski fazi postopka ne dajejo vsebinskih informacij. "Ni nam znano, od kod informacija, da naj bi bili finski preiskovalci v Sloveniji," so še zapisali v uradu.

Poleg Cvikla so tudi nekateri mediji danes sporočili, da so v nedeljo zvečer v Slovenijo znova pripotovali finski kriminalisti, ki preiskujejo nepravilnosti in sum podkupovanja pri poslu z oklepniki patria. Finski kriminalisti naj bi se po navedbah Radia Slovenija danes na vrhovnem državnem tožilstvu znova srečali s slovenskimi preiskovalnimi organi.