Petek,
20. 6. 2008,
10.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2008, 10.40

8 let, 5 mesecev

Črna gora odpoklicala veleposlanika iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Črnogorska vlada je po hitrem postopku odpoklicala veleposlanika iz Slovenije Branka Perovića.

Razlog je v njegovem nestrinjanju s črnogorskim zunanjim ministrom Milanom Roćenom glede načina, kako obeležiti dan državnosti Črne gore v Ljubljani. Črna gora dan državnosti obeležuje 13. julija.

Kot je pojasnil, so ga v četrtek uradno obvestili o odpoklicu, predtem pa so ga o tem obvestili ožji družinski člani.

Perović v Sloveniji ni hotel iskati sponzorjev Po podatkih črnogorskega dnevnika Vijesti je problem nastal, ker je Perović zavrnil, da bi poiskal sponzorje v Sloveniji za proslavo, potem ko se je izkazalo, da črnogorsko zunanje ministrstvo v ta namen ne želi nameniti več kot 6000 evrov.

"Zavrnil sem navodilo" "Zavrnil sem navodilo, da dan državnosti Črne gore proslavim na način, kot je zahtevalo ministrstvo za zunanje zadeve," je za podgoriške Vijesti dejal Perović.

"Nekdo na ministrstvu se je očitno preračunal in mislil, da je mogoče z istim denarjem dan državnosti proslaviti in v Skopju in v Ljubljani oziroma v vseh nekdanjih jugoslovanskih republikah, ne da bi pri tem upošteval, da je Slovenija vendarle država Evropske unije in predsedujoča uniji," je dodal Perović.

Ljubljana je dražja Kot je dejal črnogorski diplomat, ve, da je sprejem v rezidenci v Skopju mogoče pripraviti za pet evrov, vendar pa v Ljubljani tak koktelj stane več kot 20 evrov na gosta, še posebej, če ste v hotelu s štirimi zvezdicami, ki vam zaračuna vse, od projektorjev, osvetlitve do odpiranja vsake steklenice.

Perović hotel razbiti stereotip o Črnogorcih Dodal je, da je do nesporazuma prišlo tudi glede načina obeležitve praznika oziroma da je sam predlagal, da bi gostom, poleg hrane in pijače, ponudili še kaj, n. pr. jazz orkester, razstavo, nastop, nekaj kar bi, kot je dejal, odvrnilo pozornost od stereotipa, da so nedelovni in nekulturni.

"Mislim, da je to treba početi na veliko bolj kakovostni način," je izjavil Perović, ki je bil od leta 2006 veleposlanik Črne gore v Sloveniji, in izrazil začudenje, da je do njegove zamenjave prišlo tako hitro.