Petek,
13. 6. 2008,
13.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 13.33

8 let, 5 mesecev

Čokova kritična do tempa reform v šolstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
LDS se na področju izobraževanja zavzema za obvezno srednje šolstvo, študij brez šolnin za redne študente ter realno povečanje proračunskih sredstev, je dejala Lucija Čok.

Po besedah predsednice programskega odbora stranke za znanost, tehnologijo in razvoj Lucije Čokove je problematično, da se vlaganja v šolstvo, znanost in razvoj realno zmanjšujejo. Poleg tega je LDS "proti temu, da se razgrajuje dobra praksa". "V štirih letih se ničesar ne da postaviti na novo, to je zgrešeno videnje," je tempo reform v visokem šolstvu ocenila Čokova. V srednji šoli škoda vsakega osipa Na področju osnovnega šolstva je po besedah Čokove potrebno strokovne dileme, kot so npr. vprašanja zunanjega preverjanja znanja ali nivojskega pouka, prepustiti stroki. V srednjem šolstvu se LDS zavzema za uvedbo obveznega šolanja. Na vprašanje ali je to glede na precejšnjo vključenost mladih smiselno, je Čokova odgovorila, da je škoda vsakega osipa in da bi bilo treba poskrbeti za to, da bo vsak prišel vsaj do poklicne izobrazbe.

Za redne študente študij brez šolnin

Na visokošolskem področju se v LDS zavzemajo za kampusno ureditev univerz in umik politike. Študenti naj bodo v večji meri vključeni v proces odločanja, dostopnost študija pa naj se zagotovi s študijem brez šolnin za redne študente.

Glede znanstvenih in raziskovalnih ustanov je bila Čokova kritična do vpliva politike v upravnih odborih raziskovalnih ustanov, pri čemer se v LDS zavzemajo za partnersko sestavo upravnih odborov.