Četrtek,
12. 6. 2008,
13.20

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 13.20

8 let, 5 mesecev

Černač: Bistvena ugotovitev poročila je negospodarnost nakupov vojaške opreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik komisije, ki preiskuje nakupe vojaške opreme v letih od 1994 do 2007, Zvonko Černač je povedal, da so današnje bistvene ugotovitve povezane z negospodarnostjo nakupa vojaške opreme.

Predsednik parlamentarne komisije in poslanec SDS Zvonko Černač je po današnjem delu seje napovedal, se bo seja nadaljevala v petek, ko naj bi poročilo tudi potrdili.

V določenih primerih gre po Černačevih besedah tudi za ugotovitve, ki "presegajo negospodarnost". Poročilo je bilo sicer danes iz končnega prekvalificirano v vmesno. Černač je poudaril, da je bilo delo komisije vse od njenih začetkov v skladu z dokaznim sklepom.

Anderlič: Komisija ni dovolila priprave seznama prič

Član komisije Anton Anderlič (LDS) je sicer po seji med drugim povedal, da komisija že na začetku delovanja komisiji ni dovolila, da bi pripravili seznam prič, ki bi ustrezal predmetu preiskave. Kot je dejal, komisija ne opravlja tistega, kar je namen preiskovalnih komisij, saj bi po njegovem mnenju morala sprejeti dopolnitev dokaznega sklepa, poleg tega pa tudi določiti preiskovance.

Sicer pa je prepričan, da je bila ustanovitev Černačeve komisije le odgovor na uvedbo parlamentarne preiskave zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu oklepnikov 8X8.

Cvikl: Imeli so možnost, da me zaslišijo Milan M. Cvikl, ki je na seji nadomeščal člana komisije Aurelia Jurija, je potrdil, da je vladajoča koalicija glasovala proti temu, da bi bil pred Černačevo komisijo zaslišan tudi on. "Ocenjujem, da so me imeli možnost zaslišati," je povedal. Kot je pojasnil, bo morebitno vztrajanje, da se ga zasliši pred komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, razumel kot nadaljevanje političnega pritiska na delo komisije.

Černač: Komisija je opravila vsa odrejena preiskovalna dejanja Černač pa je pojasnil, da je preiskovalna komisija v skladu z dokaznim sklepom, sprejetim 14. septembra 2007, opravila vsa odrejena preiskovalna dejanja. Najprej je pregledala dokumentacijo, ki je obsegala 24 fasciklov, seznam, ki so ga obravnavali na današnji seji, pa je po Černačevih besedah obsegal 17 strani. Nato so si člani komisije ogledali oborožitveno tehniko in ostale predmete preiskave razen letala falcon, nazadnje pa so zaslišali še štiri priče, je povedal.

Černač: Dopolnjevanje seznama prič bi pomenilo samo zavlačevanje

Ker je komisija po njegovem mnenju upoštevala sprejet dokazni sklep, je Černač zahteve za dopolnitev seznama prič vnovič ocenil kot zavlačevanje oziroma poskus, da do konca preiskave ne pride. Glede zavrnitve predloga Antona Anderliča in Aurelia Jurija (SD), da bi moral biti poslanec SD Cvikl zaslišan pred Černačevo komisijo, pa je poudaril, da se Cviklovo ime ne pojavlja v dokumentaciji, ki se nanaša na delo te komisije.

Danes je komisija po njegovih besedah obravnavala več dokumentov, pri čemer jih je nekaj nosilo različne stopnje tajnosti - od interno do strogo zaupno - zato seja ni bila odprta javnost, je dejal predsednik. Glede poročila pa Černač upa, da bo jutri tudi sprejeto. V vmesno pa se je prekvalificiralo, ker se je nakazovalo, da se boo v prihodnjih dneh pojavili še dodatni dokazi, je pojasnil predsednik komisije.

Černač: V večini primerov ugotovitev poročila gre za negospodarnost

Ugotovitve poročila so za nekatere po Černačevo očitno problematične, v večini primerov pa gre za negospodarnost. Kot je izpostavil, pa je bila ta nekako sankcionirana že s tem, da so posamezni politični funkcionarji že odstopili ali pa so bili zamenjani.

Sicer pa je Černač preiskavo nakupov vojaške opreme med letoma 1994 in 2007 primerjal tudi s preiskavo nakupa oklepnikov 8X8. Kot je dejal, se pri slednji vse odvija okoli tega, ali so bili garancijski roki v ponudbi identični tistim v pogodbi. "Pri vozilih 6x6 tega sploh nismo mogli ugotoviti, saj garancijskih rokov ni bilo, prav tako pa ni bilo določeno, kdaj se bodo dobavljala," je povedal. Černač meni, da gre za popolnoma drug nivo odgovornosti odločanja oziroma transparentnosti in gospodarnosti.

Černač: Nekatere Pavčkove izjave so se izkazale za neresnične

Glede zaslišanja predsednika uprave Viator & Vektorja Zdenka Pavčka je povedal, da so se nekatere njegove izjave po pregledu dokumentacije izkazale za neresnične. Poleg tega je Pavčkovo pričanje po Černačevem prepričanju dokazalo, da je bil posel 6X6 le podlaga za posel z oklepniki 8X8.

Na vprašanje, ali je izraelsko podjetje Elbit v preteklosti, ko je država nakupovala njegovo opremo, dobro izpolnjevalo pogodbene obveznosti, je Černač dejal, da ni bil problem v dobaviteljih, pač pa v naročnikih.