Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
8.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Donald Trump OZN Miro Cerar

Sreda, 20. 9. 2017, 8.08

6 let, 6 mesecev

Cerar: Prvi dan splošne razprave minil v zelo dramatičnih tonih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Miro Cerar OZN | Foto STA

Foto: STA

Premier Miro Cerar je dejal, da mu je prvi dan splošne razprave svetovnih voditeljev na začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN ostal v spominu po zelo dramatičnih tonih. To je v skladu z izzivi, s katerimi se ta trenutek spoprijema svet in ki jih bo treba rešiti skupaj.

"Vsi so nekako povedali, da Združeni narodi dosegajo napredek in imajo smisel. Vsi skupaj smo naredili nekaj za dobro človeštva, vendar se premalo zavedamo, da se moramo s številnimi konflikti, onesnaženjem okolja, migracijami, terorizmom in drugimi izzivi, kot so lakota in neenakosti, soočati hitreje, bolj učinkovito in vsi skupaj povezano. To je bil tisti glavni ton današnje razprave, ki je zelo pomemben, in upam, da bo odjeknil v praktičnih dejanjih vlad vseh držav oziroma vseh nas," je dejal Cerar.

Cerar: Trump je bil zelo neposreden

Slovenski premier se je v torek zjutraj udeležil uvodnih govorov na splošni razpravi, med katerimi je bil tudi zelo odmeven govor ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Bil je zelo neposreden. Njegov govor in govori številnih drugih so pokazali, da je stanje v svetu zelo resno z varnostnega vidika, z vidika okoljskih sprememb, migracij, terorizma, skratka vseh groženj. Zato je zelo pomembno, da tudi Slovenija skupaj z EU v povezavi s sosednjimi državami dela vse za našo varnost, in zagotavljam, da se vlada v tej smeri zelo trudi," je dejal premier slovenskim novinarjem v New Yorku.

"Slovenska politika je politika miru"

Cerar je poudaril, da je slovenska politika politika miru, in to spodbuja na vsakem koraku, obenem pa je kot članica EU in zveze Nato pripravljena pomagati, kjer je potrebno. "Nekateri grozeči toni so odraz zelo napete situacije v svetu. Slovenija bo storila vse, da pomaga, da ne pride do širjenja spopadov ali poslabšanja odnosov, seveda pa so tukaj najbolj odločilne večje države, ki imajo največji vpliv," je dejal.

Košarka sprostilna tema v New Yorku

Cerar se je v torek ob robu splošne razprave, na kateri bo nastopil v četrtek, srečal s kolumbijskim predsednikom Juanom Manuelom Santosom, ki je za dosego mirovnega sporazuma z levičarskimi uporniki Farca dobil Nobelovo nagrado za mir. Govoril je tudi s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, premierjem Makedonije Zoranom Zaevom in hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, ki so mu izrekli čestitke ob zmagi slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu.

"Moram reči, da so mi vsi čestitali za košarkarsko zmago. To je bila ena sprostilna tema," je dejal Cerar, ki je omenil tudi pogovore s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in premierjem Luksemburga Xavierjem Bettelom.

"Bilo je veliko srečanj. Vsakega sem izkoristil za to, da predstavim naše stališče do najpomembnejših vprašanjih, in za to, da poiščem izboljšanje bilateralnih odnosov, kjer to lahko storimo," je dejal Cerar, ki sogovornikom v New Yorku med drugim omenja tudi prizadevanja Slovenije za razglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel. Vse kaže, da bo Generalna skupščina ZN to potrdila letos decembra.

Poleg tega se je na sedežu ZN udeležil nekaj dogodkov ob robu splošne razprave, med njimi okrogle mize o tednu podnebja in dogodka o okolju, ki ga je gostil predsednik Francije Emmanuel Macron. Udeležil se je tudi sprejemov EU ter predsednika ZDA Donalda Trumpa in prve dame Melanie Trump. V torek je v New York prispel tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Cerar se bo danes sestal s predsednikom 72. Generalne skupščine ZN Miroslavom Lajčakom in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom, pa tudi s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem. Predvidena je tudi udeležba na odprtem zasedanju Varnostnega sveta ZN o mirovnih operacijah ter uradnem začetku pobude EU-ZN za odpravo vseh vrst nasilja nad ženskami. Govor bo imel v četrtek, v petek pa bo obiskal slovensko skupnost v Clevelandu.

Ne spreglejte