Torek,
25. 3. 2014,
12.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2014, 12.06

8 let, 5 mesecev

"Če ministrica odstopi po 28 dneh, potem je stanje v državi zaskrbljujoče"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sindikalist Konrad Kuštrin pričakuje, da bo ministrica v odstopu povedala, kdo stoji za pritiski, ki jih je navedla kot razlog, zaradi katerega zapušča položaj. Odziv Erika Breclja: "Kaos. Tonemo."

"Če je ministrica odstopila po pičlih 28 dneh, potem je stanje v državi na splošno zaskrbljujoče. Če so glavni razlog za odstop res pritiski, pa pri tem ne mislim na medijske pritiske in objave, ampak na politične pritiske, pričakujem, da bo gospa Trop Skaza povedala, katera imena in lobiji so pritiskali do te mere, da je morala odstopiti," je današnji odstop zdravstvene ministrice Alenke Trop Skaza komentiral Konrad Kuštrin iz zdravniškega sindikata Fides.

Na vprašanje, ali bodo v sindikatu Trop Skazovo pozvali, naj pove imena, Kuštrin pravi, da to od nje pričakujejo že danes, ko bo dala uradno izjavo. "Pozvali smo že prejšnjega ministra, ki se je izgovarjal na pritiske, pa potem ni povedal, kdo je stal za tem. Zadnji čas je, da se nekdo opogumi in to pove."

Stokrat naj premislijo, preden bodo koga predlagali naslednjega »Tisto, kar je slabo za področje zdravstva je, da imamo instant ministre. Imamo takšne, ki pridejo, odprejo nek predal, nekaj ven potegnejo in potem gredo. Res ni dobro, da se na tem področju menjavajo najbolj odgovorni ljudje. Ko se kadruje in izvoli ministra mora biti vse razčiščeno. Projekt reševanje zdravstva mora biti projekt vlade, tako resni so problemi,« pravi Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Poudaril je, da so bili nekateri predlogi, denimo participacija pri receptu, za sindikate nesprejemljivi in vladi svetuje.: »V vsakem primeru, ko bodo na novo kadrovali, naj stokrat premislijo, koga bodo predlagali.«

Novega ministra bo težko najti Glede na razmere odstop Trop Skazove razumem, pravi generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin. "Očitno je, da je ministrstvo težko in zahtevno, da je treba veliko narediti. In ob dejstvu, da še nismo našli soglasja v državi, kakšno naj bo zdravstvo, ta odstop čisto razumem." Fakin še meni, da bo novega ministra za zdravje težko najti.

Virant: Jasno, da družinsko življenje trpi Vstop v politiko je povezan z velikimi napori in pritiski in jasno je, da družinsko življenje trpi, zato je po tej plati malo lahkomiselno, če se nekdo tako odloči in si čez en mesec premisli, je odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza komentiral prvak DL Gregor Virant. A zdaj je treba gledati naprej in najti pravega človeka za resor, pravi.

Po Virantovih besedah odstop Trop Skaze s funkcije ministrice za zdravje kaže, da je s tem resorjem in to funkcijo povezanih res zelo veliko pritiskov in naporov. Po tej plati Trop Skazo razume, po drugi strani pa se strinja, da bi na takšne pritiske lahko računala že prej.

Sam meni, da ta trenutek potrebujemo "kriznega menedžerja, ker je situacija v zdravstvu zelo resna". Kandidata pa je, kot pravi, treba najti hitro.

Človek težko zdrži v tako težkih razmerah "Kaos, tonemo," so bile prve besede v odzivu kirurga Erika Breclja, ki pa pravi, da tako hitrega odstopa ministrice vseeno ni pričakoval.

"Običajen človek se zelo težko zaveda, v kakšne vode se spušča na položaju zdravstvenega ministra. Trop Skazovi ne zamerim odstopa. V tako neurejenih razmerah, v takih mafijskih razmerah po moje človek težko zdrži."

Za odstop je odgovorna Bratuškova Odstop ministrice, ki je bila na položaju manj kot mesec dni, obžaluje predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina. Označil ga je za nerazumno in neodgovorno dejanje, za katerega velik odgovornosti nosi premierka Bratuškova. Od nje bodo zahtevali zagotovila, da se anarhija na področju zdravstva neha.

Možina bi si želel vedeti več o pritiskih, in da se opravi analiza lobijev in prisvojenega denarja, a so opazili, da za to ni nobene volje. Možina je izrazil tudi strah, da prevladuje mišljenje, da reforma v zdravstvu ni mogoča do naslednjih volitev.

Koraki Trop Skazove očitno marsikomu niso bili všeč Odstop Trop Skazove obžaluje tudi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer, sploh zato, ker je, kot pravi, jasno začrtala politiko ministrstva za celo leto. A očitno ti koraki marsikomu v tej državi niso všeč, ocenjuje Möderndorfer in upa, da vlada in ministrstvo ne bosta popustila pritiskom ter bosta hitro našla človeka, ki bo nadaljeval to pot.

"Zdi se, kot da nekomu ustreza, da je stvar neurejena. Zato je stvar treba hitro urediti," je o stanju v zdravstu dejal Möderndorfer.

Marušič bi bil dobra izbira Möderndorfer je potrdil, da ga je premierka Alenka Bratušek seznanila z odstopom Trop Skaze, med razlogi za njen odhod pa je omenil ministričino napoved ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar da "stvari pri zavarovalnicah postavlja na glavo in to marsikomu ni všeč". Povedal je še, da ministrica ni zdržala očitkov o poslih njenega moža z državo.

Naslednika Trop Skaze bi sicer po njegovem mnenju morala iskati PS, saj je zato tudi prevzela odgovornost. Ob tem je kot dobro izbiro ocenil zdravnika in nekdanjega ministra Dorjana Marušiča.

Naslednik Trop Skazove naj dobro opravi naloge Hitre menjave ministrov niso dobre za državo, ob odstopu ministrice za zdravje pravi predsednik SD Igor Lukšič. Od PS pričakujejo predlog novega ministrskega kandidata ali kandidatke, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge.

Lukšič si želi, da bi vloge ministrov prevzemali ljudje, ki bodo opravili naloge dobro, to pričakuje tudi od naslednika Trop Skazove.

Organi pregona se bodo morali spopasti s korupcijo Odstop ministrice obžalujem, pravi prvak DeSUS Karl Erjavec, ki se boji, da je to slaba popotnica za prihodnost zdravstvenega sistema in meni, da bo iskanje naslednika velik izziv za premierko, sprašuje se tudi, ali je bilo sploh modro, da je Trop Skaza funkcijo sprejela.

Tudi sam je kot začasni minister za zdravje ugotovil, da so zadeve na tem področju zelo zapletene, po njegovem mnenju bodo NPU in drugi organi pregona morali začeti postopke glede korupcije v zdravstvenem sistemu.

Kritična opozicija: Vse deluje neresno Na odstop ministrice se je odzvala tudi opozicija, kritični so zlasti do kadrovanja v vladi. Poslanka SDS Alenka Jeraj pravi, da vse deluje zelo neresno, od predsednice vlade pa da bi pričakovali, da bo izbrala kompetentne ljudi, " ne pa da nekdo kandidira in je en mesec minister."

Omembe pritiskov, ki jih je med razlogi za odstop navedla ministrica, je Jerajeva komentirala z besedami: "Mi smo kandidatko za ministrico na hearingu vprašali, kaj bo naredila, če jo bo poklical Zemljarič, Isajlovič, Miklavčič ... Pravega odgovora ni imela, očitno se je nekaj takega zgodilo. Nas skrbi to, da očitno nekomu ustreza, da vodstva na ministrstvu za zdravje ni, ker se seveda potem lahko mimo oči javnosti odvijajo drugačni posli."

Nezrelost, neodgovornost Da gre še za enega od fiaskov premierke in koalicije, pa pravi predsednik SLS Franc Bogovič, ki ocenjuje, da to, kar se dogaja z ministri, kaže na nezrelost in neodgovornost, hkrati pa dokazuje, kaj prinašajo novi obrazi v slovensko politiko.

Področje zdravstva je odgovorno področje, ki je nujno potrebno konsolidacije, reformnega posega, pravi Bogovič. Spomnil je, da je že prejšnji minister Tomaž Gantar dejal, da so ključni problem močni lobiji pa tudi, da vlada enostavno nima dorečenega koncepta. Če bo vlada delovala tako zmedeno, kot deluje zdaj, enostavno ne bo moč izpeljati nobene reforme, ne glede na to, kdo bo minister, pravi Bogovič.

Ministrovanje v vrhu vlade ni bilo dobro premišljeno Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da imenovanja očitno nista dobro premislili ne Trop Skaza ne premierka. V odstopu prepoznava slabo sporočilo za državljane, "ker v času, ko se država spopada z veliko krizo, ko imamo velike težave tudi na zdravstvenem področju, imamo ministrico, ki tako rekoč pride na izlet v vlado in potem po takem kratkem času tudi ta stolček zapusti."

Trop Skaza bi se morala ob nastopu funkcije zavedati, kakšno nalogo sprejema, je prepričana Novakova. Po njenem mnenju se je tokrat izkazalo, da sta posel in denar pomembnejša od ljubezni do domovine. Trop Skazova je očitno spoznala, da s svojim ministrovanjem škoduje pri poslih svojega moža, je še povedala Novakova.