Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 12. 2011,
6.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 24. 12. 2011, 6.45

7 let, 12 mesecev

Božič - družinski praznik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Božič je krščanski praznik Jezusovega rojstva. Verniki se po običaju ta večer zberejo v krogu družine ter postavijo jaslice in božična drevesca. Mnogi neverni božič praznujejo kot družinski praznik.

Dogodek Jezusovega rojstva je opisan v Svetem pismu. Ker Jožef in Marija v Betlehemu nista našla prenočišča, sta se zatekla v hlev, kjer je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli. V spomin na ta dogodek kristjani po domovih in cerkvah postavljajo jaslice, ki tudi prikazujejo omenjeni dogodek.

Stres: Tudi v najbolj črno noč Jezus Kristus prinaša svetlobo Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, so pa po besedah ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa kristjani ta dan izbrali zato, da ponazorijo svojo vero, da tudi v najbolj črno noč Jezus Kristus prinaša svetlobo. Okoli 25. decembra, natančneje okoli zimskega solsticija (21. ali 22. december) so namreč noči najdaljše v koledarskem letu.

Katoliške polnočnice in evangeličanska večerna bogoslužja V ljubljanski stolnici bo drevi polnočno mašo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres, v mariborski stolnici pa nadškof metropolit Marjan Turnšek. Evangeličanski škof Geza Erniša pa je imel mašo ob 18. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

Papežev blagoslov mestu in svetu Ob božiču bo slovesno tudi v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. bo drevi v baziliki sv. Petra daroval polnočnico. Na božič bo z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

V sveti deželi bo potekala procesija iz Jeruzalema v Betlehem, ki jo bo vodil tamkajšnji latinski patriarh Fuad Tval. Slednji bo nato v baziliki Jezusovega rojstva tudi daroval polnočnico.

Pravoslavci božič praznujejo 7. januarja Po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji iz leta 1991 je božič dela prost dan. Nekateri pravoslavni kristjani pa zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznujejo 7. januarja, med njimi so tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Ne spreglejte