SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borut Pahor odhaja s čela vlade

4

termometer

 | Foto:
Poslanci državnega zbora (DZ) so po večurni in burni razpravi premieru in njegovi koaliciji s 36 glasovi za in 51 proti izglasovali nezaupnico.

"Vse odločitve sem sprejemal po svoji vesti in v zavedanju, da domovini služim po najboljših močeh," je premier Borut Pahor po glasovanju med drugim sporočil poslancem in državljanom.

Pahor: Potrebujemo več spoštovanja eden do drugega "Mojim dosedanjim kolegicam in kolegom bi se rad zahvalil za podporo v tem državnem zboru in še enkrat bi vam rad rekel, da v tem trenutku ne čutim nobene grenkobe. Ostajam človek, ki je poln vere in zaupanja v prihodnost in v ljudi, ne glede na to, kako so bili kritični do mojega dela. Slovenija je rojena pod srečno zvezdo," je še dejal Pahor ter izpostavil, da v Sloveniji, kot tudi v političnem prostoru potrebujemo malo več spodbude in več spoštovanja eden do drugega.

Vlačič: Potrebna vlada, ki uživa podporo ljudi Stranke so se po besedah podpredsednika SD Patricka Vlačiča odločile za predčasne volitve, v tej sestavi sil pa se mu to ne zdi slabo. Očitno je za te težke čase potrebna vlada, ki uživa podporo ljudi, je po neizglasovani zaupnici vladi dejal Vlačič. Izid ga ni presenetil.

"SD novega mandatarja ne bo predlagala" Po besedah Vlačiča bo vsaka prihodnja vlada, ki bo ljudem obljubljala, da bo "vse super in lepo in da ne bo delala ukrepov, ki smo jih mi", volivcem govorila neresnične stvari in jim "ne bo nalila čistega vina".

SD po Vlačičevih besedah novega mandatarja ne bo predlagala. Na vprašanje, ali se mu zdi, da je koalicija v tem mandatu premalo sodelovala z opozicijo, pa odgovarja, da mora biti za to iskrenost na obeh straneh. "Že pri prvih glasovanjih smo imeli s tem težave, pri Natu in proračunskem presežku. Že takrat se je to temeljno zaupanje skrhalo," je dejal Vlačič.

Janša: Nezaupnica pomemben korak k iskanju rešitev za razvoj Slovenije Nezaupnica vladi je pomemben korak k iskanju rešitev za prihodnji razvoj države, ki pa mora biti drugačen, kot je bil v zadnjih treh letih, je v izjavi za medije dejal predsednik SDS Janez Janša. Po njegovem o nezaupnici več ne gre izgubljati besed, saj je treba vso pozornost preusmeriti v prihodnost.

Pri tem Janša računa na verodostojnost poslancev SD, ki so v razpravi o zaupnici izjavljali, da ni druge alternative kot predčasne volitve. "Če se bodo besed držali, potem smo na hitri poti k predčasnim volitvam in s tem možnosti iskanja rešitev," je dejal.

Janša: Vse sile bomo usmerili v združevanje moči Napovedal je, da bo SDS od zdaj naprej vse sile usmerila v združevanje moči za čim boljšo "afirmacijo programov za čim hitrejšo rast in delovna mesta: To je srčika tega, kar Slovenija v prihodnje potrebuje". Pri tem pa upa, da bo prevladala neka zrelost in da "se bodo vsi, ki gredo na volitve, zavedali resnosti položaja in da bo razprava vsebinska".

Tudi o ustavnih spremembah Ob tem napoveduje, da bo skušala SDS do volitev "združiti toliko sil razuma in demokracije", da bodo možne tudi ustavne spremembe, ki "so po našem prepričanju potrebne".

Virant: Vlada je padla, to je dobro Gregor Virant pa je na spletnem omrežju Twitter dejal: "Vlada je padla, to je dobro. Naj bo naslednja bistveno boljša in naj vlada s pozitivno energijo!"

Juri: Poslanci so se odločili za držo, ki ne bo sporna pred javnostjo Neizglasovanje zaupnice vladi Boruta Pahorja je bilo po ocenah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija pričakovano, mogoče le ne s takšno večino. Očitno so se vsi poslanci, ki so se obotavljali, vendarle odločili za držo, ki ne bo sporna pred javnostjo, je po glasovanju o zaupnici dejal Juri, ki meni, da je prav, da se je to zgodilo.

Problem te vlade, predvsem Pahorja, pa je po mnenju Jurija to, da je skoraj pretirano sodeloval z opozicijo oziroma se je prepuščal njenemu izsiljevanju. To je po Jurijevih besedah zmanjšalo samozavest v koaliciji in rahljalo odnose znotraj nje. To je bil eden od povodov neučinkovitosti vlade pred javnostjo, je še ocenil Juri.

Golobič: Vsi se zavedajo, kako resna je kriza Golobič pa je dejal, da je rezultat glasovanja posledica neupoštevanja vrste predlogov, sugestij, kritik, analiz. Poudaril je, da so se poslanci odločali, ali je Pahor sposoben reševati slovenske probleme ali ne in da je bil njihov odgovor nikalen.

Kot je spomnil, je sam politično javnost pred časom razburil z izjavo, da ta vlada Slovenije ne bo mogla rešiti iz krize, in prihodnja tudi ne. Danes se po njegovih besedah nad tem nihče več ne zmrduje, saj se vsi zavedajo, kako resna je kriza. "In z današnjim korakom se povečuje zavedanje, kako resna je situacija. Pa ne politična, ampak siceršnja," je dodal.

"Slovenija potrebuje premik v glavah politikov" "Slovenija potrebuje premik. Pa ne premika na oblasti ali premika oblasti, ampak premik v glavah - glavah politikov in ljudi. Vseh po vrsti," je prepričan Golobič, ki upa, da bo zdaj to prišlo na vrsto.

Gantar: Začetek konca razpleta vladne krize Poslanec Zares in nekdanji predsednik parlamenta Pavel Gantar pa ocenjuje, da vlada, če bi bila danes potrjena, ne bi imela pravega mandata za nadaljnje delo na reformah, zaradi česar bi izgubili eno leto. Meni, da je temeljno prepričanje vseh strank, da je treba na volitve čim prej, in da se bo to tudi zgodilo. "Danes je dejansko začetek konca razpleta vladne krize v Sloveniji," ocenjuje Gantar.

Jelinčič: Glede zaupnice smo se odločili že zelo zgodaj Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da so se glede podpore ministrskim kandidatom in s tem zaupnici vladi odločili že zelo zgodaj. Vendar ni želel, da bi mediji seštevali glasove in "pripravljali novo koalicijo".

"Mediji naj poročajo, ne pa pripravljajo novo koalicijo" Kot je dejal, se mu zdi smiselno, da mediji poročajo, ne pa da pripravljajo novo koalicijo. V SNS namreč do samega glasovanja niso želeli razkriti, kako bodo glasovali. Glasovali pa so proti.

Na novinarsko vprašanje, na čem temelji odločitev njegove poslanske skupine, je Jelinčič odgovoril, da na treznem razumu in premisleku.

Jelinčič sicer pričakuje, da bo kakšna stranka poskušala z novim mandatarjem, da se, kot je dejal, pridobi nekaj časa, "da se še nekatere zadeve poskrijejo, da se kaj pobere, kar se da pobrati, in da se še kakšen dokaz uniči". Dodal je, da se bo še videlo, kdo to bo.

DeSUS za predčasne volitve, saj so "takoj potrebne korenite spremembe" Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar je pojasnil, da so v njihovi poslanski skupini vsi glasovali proti zaupnici vladi, saj menijo, da vlada, ki ima tako slabo podporo, ne more narediti nekih korenitih sprememb ali izvesti korenitih reform. V stranki pričakujejo, da bodo predčasne volitve, ne pa da bi se morebiti predlagalo novega mandatarja.

Zanoškar: V državi takoj potrebne korenite in radikalne spremembe Zanoškar je namreč prepričan, da so v naši državi takoj potrebne korenite in radikalne spremembe.

Kot je dejal, mora sedaj priti do novega sklica državnega zbora in sestave nove vlade, v katero bi imeli državljani večje zaupanje. Možnost, da bi se predlagalo novega mandatarja, je za Zanoškarja le teoretična. Taka poteza bi bila podaljševanje agonije, je ocenil poslanec DeSUS. V DeSUS se zato zavzemajo za predčasne volitve in sestavo vlade, ki bo delovala cel mandat.

Po Zanoškarjevih besedah v DeSUS želijo, da bi po predčasnih volitvah dobili "boljšo možnost in boljšo priložnost", da bi konstruktivno delovali v vladi.

Erjavec: Ni bilo pričakovati tako velike razlike Po besedah prvaka DeSUS Karla Erjavca je bilo nezaupnico pričakovati tudi glede na stališča parlamentarnih strank, "seveda pa ni bilo pričakovati tako velike razlike". Rezultat kaže tudi na to, da Pahorjeva vlada v DZ ne bi bila sposobna sprejeti nobenega projekta več, saj je bila manjšinska in je bilo "verjetno najboljše, da se je zgodilo, kar se je", je v izjavi dejal Erjavec.

Po njegovem mnenju predloga za novega mandatarja glede na izjave SD ni pričakovati, s strani drugih strank pa bi bil tak predlog neresen. Obenem pričakuje, da se bo parlament v 30 dneh razpustil in bo predsednik države Danilo Türk objavil datum za predčasne volitve, ki bodo verjetno še letos.

SLS: Sloveniji z današnjim dnem priložnost za nov zagon Slovenija vsekakor dobiva novo priložnost za nov zagon, je dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Kot pravi, sam v tem ne vidi nobene drame, ampak predvsem "veliko optimizma za to, da bomo z novimi ukrepi, z novimi spremembami prišli do tistega, kar ta Slovenija vsekakor potrebuje".

Žerjav upa na čim manj zapletov Žerjav upa, da bo pri tem čim manj zapletov. SLS je po njegovih besedah na vse to pripravljena - "pripravljena na ukrepe, pripravljena na spremembe, ki zagotovo ne bodo enostavne". "Upam, da kaj dosti zapletov na poti k predčasnim volitvam ne bo," je odgovoril na vprašanje, kaj sledi v prihodnje.

Na vprašanje, ali se bo dan po izglasovani nezaupnici začela predvolilna kampanja, pa je Žerjav odvrnil, da se je kampanja začela že pred nekaj meseci in da se SLS na predčasne volitve pripravlja že od junijskih referendumov dalje.

Kresal: LDS novega mandatarja ne bo iskala Glede na to, da sta v koaliciji ostali le še dve stranki, je bil rezultat glasovanja o zaupnici vladi Boruta Pahorja po oceni predsednice LDS Katarine Kresal pričakovan. Kresalova je zagotovila, da bo LDS še naprej igrala konstruktivno vlogo, po njenih besedah pa aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja ne nameravajo imeti.

V LDS so se po besedah Kresalove sicer zavzemali za to, da bi do odločitve o predčasnih volitvah prišli soglasno in bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila, saj sedanji časi to zahtevajo. "Toda večina v parlamentu je odločila drugače. Kakšne posledice bo imela ta odločitev, pa bomo še videli v prihodnjih dneh," je v izjavi novinarjem v DZ dejala Kresalova.

"Pahor morda celo prevečkrat 'ponudil roko' opoziciji" Kresalova meni, da je dosedanji predsednik vlade Pahor morda celo prevečkrat "ponudil roko" opoziciji. Če česa Pahorju ne moremo očitati, mu po mnenju Kresalove ne moremo očitati želje po sodelovanju. "Nenehno je ponujal roko opoziciji, morda včasih tudi prevečkrat. Očitno pa je bila ideja o sodelovanju na strani opozicije vendarle le ideja in ne neka srčna želja. Tako se je pač končalo," je še ocenila predsednica LDS.

Anderlič: LDS pripravljena na različne rešitve LDS je pripravljena tako na predčasne volitve kot na druge možne rešitve, je dejal poslanec LDS Anton Anderlič. "Je pa res, da je mandat še vedno tukaj in da smo ga odgovorni opravljati do konca oz. dokler ne pride do dogovora o volitvah," je dodal.

Na vprašanje, ali je LDS razmišljala o možnosti, da bi predlagala novega mandatarja, je Anderlič odgovoril nikalno. Ob tem je zatrdil, da pa nameravajo v tej luči sodelovati pri vseh konstruktivnih rešitvah.

Za Žnidaršiča rezultat pričakovan Rezultat je bil pričakovan, je po neizglasovani zaupnici dejal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Zatrdil je, da s tem nima nobenih težav.

Kot je tudi povedal Žnidaršič, je bil z zdaj nastalim položajem "tako rekoč sprijaznjen že prej". Sicer pa nepovezani poslanci po njegovih besedah ne nameravajo predlagati mandatarja.

Na zaupnico vezanih pet ministrskih kandidatov Pahor je vprašanje zaupnice vezal na imenovanje petih ministrskih kandidatov, ki pa jih večina poslank in poslancev danes ni potrdila. S tem je bila Pahorjevi vladi izrečena nezaupnica. Za zaupnico so glasovali vsi poslanci SD in LDS ter nepovezani poslanci Alojz Posedel, Vili Trofenik in Franc Žnidaršič.

Proti pa so glasovali vsi poslanci SDS, SLS, SNS, DeSUS in šest poslancev Zares. Poslanec Zares Alojz Potočnik se je glasovanja vzdržal, nepovezana poslanca Andrej Magajna in Vili Rezman pa se glasovanja nista udeležila.

Tretji premier z izglasovano nezaupnico Pahor je sicer tretji premier v zgodovini samostojne Slovenije, ki mu je državni zbor izglasoval nezaupnico in je zato predčasno zaključil mandat. Pred Pahorjevo sta namreč na tak način padli vladi Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška. Predčasnih volitev pa doslej v Sloveniji nismo imeli.

30 dni za novega mandatarja ali predčasne volitve Premier Pahor je tako razrešen s funkcije, DZ pa mora sedaj v 30 dneh izvolitvi novega mandatarja, sicer bo Slovenija novo vlado dobila po predčasnih volitvah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin