Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2012,
10.59

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 2. 12. 2012, 10.59

7 let

Borut Pahor je predsednik republike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je do 19.00 glasovalo skupaj 671.158 volivcev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba 39,22-odstotna.

Danes smo v drugem krogu volili novega predsednika republike. Na Planet Siol.net smo volitve spremljali iz minute v minuto.

22:14 Predsednik državnega zbora Gregor Virant: "Moram reči, da se veselim mandata Boruta Pahorja kot predsednika republike, zato ker sem prepričan, da bo to mandat sodelovanj, povezovalne in konstruktivne politike. In to je tista politika, ki jo Slovenija danes nujno potrebuje. Veselim se tega mandata tudi zato, ker sem prepričan v odlično sodelovanje med predsednikom republike in državnim zborom, saj bo to sodelovanje, ki bo temeljilo na zaupanju in prijateljstvu, bi lahko rekel."

21:42 Borut Pahor: "V tem trenutku me preveva mešanica silovitih občutkov in neverjetne spokojnosti. Redkokdaj sem deležen takšnega privilegija. Nocoj ga gre iskati v izjemnem navdihu, ki ste mi ga kot vašemu bodečemu predsedniku dali z izjemno široko politično podporo. Ta podpora me zavezuje, v njej vidim odgovornost, da kot predsednik države mirno, zbrano in modro sprejemam presoje v okviru svojih pooblastil, po svojih najboljših močeh, da bi upravičil vaše zaupanje. V tem vašem zaupanju je sporočilo: sporočilo, da ob vseh kolosalnih težavah, ki smo jim priča, mora obstajati izhod iz njih, in spoznanje, da ta izhod moramo in bomo dosegli skupaj. Drug proti drugemu ne, drug mimo drugega tudi ne, drug z drugim da, drug ob drugem da. Nič po teh naplavinah krize ne bo lahko. Vendar so vse te težave premostljive. Kot narod, kot skupnost, kot skupnost ljudi, ki imajo različne občutke, različna politična in verska prepričanja, ki se zatekajo k različnim identitetam, ki imajo glede sanj o prihodnosti različne predstave. Nam vsem je skupno to, da tej skupnosti pripadamo kot posamezniki in da smo se pripravljeni kot posamezniki povezati v močno skupnost, da skupaj izidemo iz te krize in sebi in svojim otrokom damo vero v prihodnost, ki jo tako zelo potrebujemo. Predvsem bolj kot čast čutim odgovornost, ki je pred mano, in tej odgovornosti bom kos. "

21:24 Danilo Turk: "Najprej bi se zahvalil vsem, ki so prišli na volitve. Volitve so pomembno dejanje demokracije. Vsaka udeležba državljanov na volitvah je dejanje demokracije. Posebej bi se zahvalil vsem, ki so podpirali mojo kandidaturo. Zahvaljujem se za podporo, ki je bila izrečena večkrat, žal pa število tistih, ki so me podpirali, ni zadoščalo, da bi bila ta kandidatura uspešna. V vsakem primeru je nocoj čas za zahvalo vsem, ki so me podpirali.

Delo sem opravljal po najboljših močeh, v skladu z ustavo, po svoji vesti in za blaginjo državljank in državljanov. Veliko dela je bilo opravljenega. Veliko energije sem posvečal ključnim vprašanjem, ki zadevajo Slovenijo in njen razvoj. Če bo kdaj možnost pogledati te dejavnosti bolj podrobno, se bo gotovo opazilo, da je bil največji del časa posvečen socialnim vprašanjem, ohranitvi socialne države in krepitvi pravne države ter ugledu, ki ga mora uživati Slovenija v tujini. Prepričan sem, da se bo, ko se razkadijo decembrske meglice, ko posije sonce in ko bo malo distance, moje delo dobro cenilo."

21:04 Volivke in volivci so za četrtega predsednika države v današnjem finalu predsedniške tekme izvolili nekdanjega premierja in predsednika SD Boruta Pahorja. Pahor, za katerega je glasovalo 67 odstotkov volivcev, bo na čelu države za naslednjih pet let zamenjal svojega protikandidata Danila Türka, ki ga je danes podprlo 33 odstotkov volivcev.

20:33 Matej Tonin, poslanec NSi: "Iskrene čestitke novemu predsedniku Borutu Pahorju. Lahko rečem, da se v NSi njegovega rezultata iskreno veselimo. Volivci so rekli odločen ne konfliktni politiki. S tem na nek način slovenska jadrnica dobiva novo jadro. Tako bomo lažje in hitreje prišli v varen pristan iz te krize. Vendarle upam, da smo po dolgih letih dobili predsednika, ki bo predsednik vseh in ne bo zagovarjal interesa ne levice ali desnice, ampak Slovenije. V zadnjih letih sem imel občutek, da se je dozdajšnji predsednik vedel bolj kot predsednik neke stranke kot pa predsednik republike."

20:17 Predsednik Zbora za republiko dr. Lovro Šturm je povedal, da je bila izvolitev Boruta Pahorja za predsednika države pričakovana. "Gotovo to pomeni nekaj novega, pomeni, da lahko pričakujemo ne samo drugačen slog delovanja predsednika republike, temveč tudi drugačne vsebinske poudarke. Takšne, ki bodo usmerjeni v skupno iskanje poti iz težav, v katerih se je znašla naša država, in ne v izključevanje."

20:16 Ob 21.30 bo v Cankarjev dom prišel tudi premier Janez Janša.

20:07 Aktualni predsednik in predsedniški kandidat Danilo Türk je po objavi izidov vzporednih volitev za zmago čestital Borutu Pahorju. Opozoril je, da je bila volilna udeležba tudi tokrat razmeroma nizka. "To nas seveda mora skrbeti in želim si, da bi volitve v prihodnje doživljale višjo volilno udeležbo," je dejal Türk.

20:05 Do 19.00 je glasovalo skupaj 671.158 volivcev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba 39,22-odstotna, je zapisano na spletni strani DVK.

20:04 "Jaz sem Pahorjevo zmago napovedal že pred tremi, štirimi meseci, ko se je odločil za kandidaturo," je za Planet TV dejal Bojan Požar, urednik Požareporta.

20:02 Borutu Pahorju, ki mu rezultati vzporednih volitev kažejo prepričljivo zmago v drugem krogu predsedniških volitev, je na spletnem omrežju Twitter čestital tudi predsednik vlade Janez Janša. Dosedanjemu predsedniku republike Danilu Türku pa se je zahvalil za tisto, kar je bilo dobrega v njegovem mandatu.

19:59 Po prešteti dobri polovici glasovnic z današnjega drugega kroga predsedniških volitev kandidat SD Borut Pahor prepričljivo vodi pred aktualnim predsednikom Danilom Türkom. Po neuradnih izidih je za Pahorja glasovalo 65,53 odstotka, za Türka pa 34,47 odstotka volivcev.

19:44 Prešteta je skoraj tretjina glasovnic z današnjega drugega kroga predsedniških volitev. Neuradni izidi kažejo, da Borut Pahor utrjuje prednost pred aktualnim predsednikom Danilom Türkom. Zanj je namreč do zdaj glasovalo 65,51 odstotka, za Türka pa 34,49 odstotka volivcev. Po zadnjih podatkih se je volitev udeležilo 33,87 odstotka volilnih upravičencev.

19:40 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka prejela 49 prijav domnevnih kršitev. 31 so jih takoj izločili, saj ni šlo za kršitev volilnega molka, na podlagi preostalih prijav pa inšpektorat za notranje zadeve obravnava 16 primerov, je pojasnil inšpektor Matija Remec.

19:33 Obramboslovec Anton Bebler, ki se je pred leti tudi potegoval za predsednika države, je povedal, da oba pozna zelo dobro, Boruta Pahorja kot študenta, Danila Türka pa kot veleposlanika in profesorja. "Sam sem glasoval za Türka, ker nas je dobro predstavljal na mednarodni sceni. V volilni kampanji pa se je vse vrtelo okoli notranjepolitičnih tem in pri tem je bil Pahor nedvomno bolj všečen kandidat, Türk bolj, lahko rečem, diplomatski in to je odločilo. Po mojem prepričanju volivci niso dovolj cenili odlično opravljenega dela Türka, ki ga je opravil kot predsednik države na mednarodni sceni. Če bi se to merilo, bi bil rezultat drugačen."

19:17 Direktor DVK Dušan Vučko za Planet Siol.net: "Če odmislimo kršitev javnega reda in miru v Šempetru pri Novi Gorici, je bilo vse nemoteno. Tja je prišel pijan volivec in naredil manjši kraval, vendar je policija ukrepala. Glasovanje so morali za kratek čas prekiniti, vendar to nima nikakršnega vpliva. Zelo zadovoljni sem, vsaj jaz kot direktor. Pričakujemo, da bo volilna udeležba nekaj čez 40 odstotkov, kar je rekordno nizko. Razlogov za nizko udeležbo DVK ne ugotavlja, podaja samo dejstva."

19:16 Borut Pahor je po objavi rezultatov vzporednih volitev, ki mu kažejo prepričljivo zmago v današnjem drugem krogu predsedniških volitev, dejal, da njegova zmaga pomeni "šele začetek, začetek nekaj novega, novega upanja, novega časa". Povedal je tudi, da je prevzet nad podporo volivcev in da verjame, da ni nobene težave, ki je ne bi mogli premagati skupaj.

"Potrebujemo zaupanje, enega v drugega, medsebojno spoštovanje, strpnost, posluh. Naj bodo razlike med nami še tako velike, je to, kar nas povezuje, še močnejše," je dejal Pahor ob objavi rezultatov vzporednih volitev.

19.10 Po prvih neuradnih podatkih je glasovalo 540.238 volivcev. Volilna udeležba je bila 31,57-odstotna.

19:08 Tanja Fajon, poslanka Socialnih demokratov v Evropskem parlamentu: "Pričakujem, da bo Borut Pahor kot predsednik države prevzel vso odgovornost in delal za skupno dobro vseh Slovencev. V politiki potrebujemo konsenz zato, da bo šla naša država naprej po poti napredka, ker ta trenutek stagniramo."

19:01 Glede na rezultate vzporednih volitev Mediane je za Pahorja glasovalo 67 odstotkov volivcev, za Türka pa 33 odstotkov volivcev.

19:00 Glede na rezultate telefonske raziskave Episcentra, ki so jo izvedli 1. in 2. decembra, bi za Pahorja glasovalo 64,7 odstotka anketiranih, za Türka pa 35,3 odstotka anketiranih.

Zaprlo se je nekaj več kot 3300 volišč po državi, na katerih so volivke in volivci izbirali novega predsednika republike.

18:31 V Cankarjevem domu je za zdaj vse mirno. Televizijske ekipe so že v pripravljenosti, med drugim tudi ekipa Planet TV. V živo se bo oglašala Teja Šaver.

18:30 Čez pol ure se bodo volišča zaprla. Takrat bodo znani tudi prvi rezultati vzporednih volitev.

18:16 Direktor službe DVK Dušan Vučko pa je o incidentu v Šempetru pojasnil, da gre za kršitev reda in miru na volišču, ki ga predvideva tudi zakon, in se takšne stvari lahko zgodijo vedno. Volivec je prišel pod vplivom alkohola in kršil javni red, zato se je odbor pravilno odzval in prekinil glasovanje ter o tem obvestil policijo, je dejal Vučko. Dokler je kršitelj na volišču, je po zakonu, kot je še pojasnil, treba volišče zapreti in prekiniti glasovanje.

18:15 "Kakšnih posebnih težav ni, tudi ni podatkov, da bi vremenske razmere kjerkoli onemogočale izvrševanje volilne pravice, tako da računamo, da bo vse do zaprtja volišč teklo normalno, da bomo lahko čim prej začeli objavo rezultatov," je dejal predsednik Državne volilne komisije (DVK) Anton Gašper Frantar.

18:13 Najvišja volilna udeležba je bila v 3. volilni enoti Ljubljana-Center, in sicer 34,40 odstotka, najnižja pa v 7. volilni enoti Maribor, 28,01 odstotka.

18:01 Za spremljanje drugega kroga predsedniških volitev je akreditiranih 295 novinarjev, od tega 54 tujih.

17:56 Naša novinarka Andreja Rebernik in novinar Aleksandar Mićić se oglašata iz štaba Danila Türka.

17:55 Iz štaba Boruta Pahorja poročata naša novinarja Gašper Lubej in Jože Bonča.

17:42 Iz Türkovega volilnega štaba so sporočili, da naj bi kandidat najprej prišel v Cankarjev dom, nato pa v volilni štab v BTC.

17:39 Na inšpektoratu za notranje zadeve so od začetka volilnega molka v soboto opolnoči do danes do 17.20 prejeli 41 prijav domnevnih kršitev volilnega molka ob današnjih predsedniških volitvah. Od teh so za 31 prijav že ugotovili, da ne gre za kršitve volilnega molka, je za STA povedal inšpektor Matija Remec. Preostale inšpektorat še obravnava. Od preostalih 16 prijav se dve nanašata na že prejeto prijavo, tako jih inšpektorat obravnava 14. Od teh gre za štiri prijave domnevnih kršitev volilnega molka na družbenem omrežju, tri na televiziji, po dve na radiu, plakatu in v časopisu, ena pa na spletni strani. Od prijav, ki jih inšpektorat še obravnava, jih je največ, šest, z območja Ljubljane in okolice, je še povedal Remec.

17:36 Ob 17:55 bomo začeli v živo spremljati dogajanje v volilnih štabih predsedniških kandidatov.

17:00 Do 16. ure je glasovalo skupaj 528.178 volivcev oziroma 30,86 odstotka volilnih upravičencev.

16:38 Naš novinar Aleksandar Mićić in novinarka Andreja Rebernik se bosta od 18:00 v živo javljala iz štaba predsedniškega kandidata Danila Türka.

16:37 Z novicami iz štaba Boruta Pahorja nas bosta seznanjala novinarja Gašper Lubej in Jože Bonča.

15:44 Naslednji podatki o volilni udeležbi bodo znani predvidoma ob 17. uri, glede na stanje na voliščih ob 16. uri.

14:57 Na volišču številka 29 v Šempetru pri Novi Gorici se je dopoldne zgodila kršitev reda in miru, povzročil jo je volivec, potem ko so že ugotovili njegovo identiteto in je že prejel glasovnico. Posredovala je policija, volišče pa je bilo 13 minut zaprto. Glasovanje na tem volišču se bo podaljšalo za 13 minut.

Kot je sporočil direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko, je predsednica volilnega odbora na volišču ob 11.40 sporočila, da se je na volišču zgodila kršitev reda in miru, da je v skladu z zakonom poklicala na pomoč policijo, ta je kršitev tudi obravnavala. Dogodek ne vpliva na začetek objave delnih in neuradnih rezultatov glasovanja, je še zapisal Vučko.

13.40 Hkrati z glasovanjem v Sloveniji glasujejo tudi v tujini, to je mogoče za slovenske državljane z bivališčem v drugih državah. Na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po krajevnem času.

13.06 Volilni molk traja do zaprtja volišč ob 19. uri.

12.34 Najvišja volilna udeležba do 11. ure je bila v 6. volilni enoti, torej v Novem mestu, in sicer 13,33-odstotna, najnižja pa v 8. volilni enoti, na Ptuju, kjer je znašala 10,57 odstotka. V drugem krogu je bilo volivcev do 11. ure še nekaj manj kot v prvem krogu predsedniških volitev 11. novembra, ko je bila udeležba do 11. ure 14,39-odstotna.

12.15 Najvišja udeležba na predsedniških volitvah do 11. ure do zdaj je bila leta 1992, ko je znašala 33 odstotkov.

12.07 Do 11. ure je glasovalo skupaj 211.454 volivcev oziroma 12,36 odstotka volilnih upravičencev, kar je najnižja udeležba do zdaj. Na predsedniških volitvah leta 2007 je bila sicer končna udeležba 57,67-odstotna.

12.05 Na inšpektoratu za notranje zadeve so od začetka volilnega molka v soboto opolnoči do danes do 11. ure prejeli 30 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Od teh je za 25 prijav že ugotovljeno, da ne gre za kršitve volilnega molka, je povedal inšpektor Matija Remec. Preostalih pet inšpektorat še obravnava. Gre za dve prijavi domnevnih kršitev volilnega molka na radiu, dve prijavi oglaševanja na družbenem omrežju in en sporni posnetek na televiziji. Dve med še obravnavanimi prijavami z območja Pomurja, je še povedal Remec.

Ne spreglejte