Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
15.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

Natisni članek

pomlad vreme napoved suša poplave

Sobota, 16. 2. 2019, 15.59

5 let, 2 meseca

Bomo imeli marca že pravo poletno vreme?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49
Pomlad

Pred nami so sončni, suhi in topli tedni, napovedujejo meteorologi. Marec, april in maj bodo nadpovprečno topli. Osrednja Evropa in Iberski polotok bosta, za razliko od Skandinavije, severnih predelov Nemčije, Danske in Nizozemske, aprila imela že skorajda poletne temperature. Živo srebro se lahko povzpne celo do 27 stopinj Celzija.

Meteorologi svetovno znane vremenske strani AccuWeather so pod drobnogled vzeli vreme v Evropi v prihodnjih nekaj tednih. Medtem ko bosta osrednja in jugozahodna Evropa imeli suho in nadvse toplo vreme – topli vetrovi iz Francije bodo segli celo do skrajnega juga Velike Britanije in Irske ter poskrbeli za precej milo pomlad tudi tam – se bo severni del Evrope soočal z velikimi količinami padavin, napovedujejo meteorologi omenjene strani.

Severni deli Evrope bodo imeli deževno pomlad. | Foto: Thinkstock Severni deli Evrope bodo imeli deževno pomlad. Foto: Thinkstock "Območje visokega zračnega pritiska se bo skorajda celotno pomlad zadrževalo nad zahodno Evropo in Biskajskim zalivom, kar bo Franciji in Iberskemu polotoku zagotovilo suho vreme," pojasnjuje vremenoslovec Tyler Roys. In dodaja, da lahko v omenjenih predelih marca pričakujejo povprečne temperature okrog 16 stopinj Celzija, aprila pa se lahko živo srebro občasno povzpne celo do 27 stopinj Celzija.

Podobno vreme in temperature lahko to pomlad pričakujemo tudi v osrednji Evropi, a povsem drugačna vremenska slika čaka osrednje in severne dele Irske ter Velike Britanije, Nizozemsko, Dansko, severni del Nemčije in Skandinavijo. Tam se obeta precej slabo, deževno vreme z možnostjo močnih vetrov.

Marec, april in maj bodo letos nadpovprečno topli. | Foto: Marec, april in maj bodo letos nadpovprečno topli.

Tudi na vzhodu Evrope bodo imeli pomladno vreme, ki pa jih bo obiskalo z malce zamika. Tam bo namreč še nekaj časa vztrajal hladen zrak – v marcu in aprilu lahko Moldavija, Ukrajina, Belorusija in Baltske države pričakujejo celo kakšno novo pošiljko snega.

In medtem ko padavine s seboj prinašajo nevarnost poplav in plazov, na drugi strani lepo, toplo vreme s seboj prinaša nevarnost suše, svarijo vremenoslovci. "Sprva bo toplo, suho vreme kmetovalcem šlo na roko, saj bodo lahko precej zgodaj začeli sejati pridelke," pravi meteorolog strani AccuWeather Alan Reppert. A poleti jim bosta lahko suho vreme in vročina delala hude preglavice, če se vremenska slika ne bo nič spremenila in s seboj prinesla tudi nekaj potrebnih padavin.

pomlad, zvončki
Novice Čaka nas konec tedna s spomladanskimi temperaturami

 

Ne spreglejte