Torek,
10. 6. 2008,
20.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 20.47

8 let, 5 mesecev

Bojan Šrot: Nam so vedno poskušali krivično naprtiti afere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsednik SLS Bojan Šrot je v izjavi za medije ob seji glavnega odbora stranke dejal, da so SLS vedno poskušali zelo krivično naprtiti afere, od virmanskih do financiranja iz tujine.

"Malce smo se naveličali večnih podtikanj," je poudaril in dodal, da stranka ni sprta, ampak da bo ostala trdno skupaj in dokazala svojo vitalnost. Šrot je dejal, da se pred volitvami "ciklično pojavljajo zgodbe". To jemljem kot del predvolilne tekme, je pojasnil. Ob tem je zatrdil, da glede SLS v 20 letih obstoja ni bilo nobene zgodbe. Po njegovih besedah stranke ni bilo pri trgovini z orožje, prodaji Slovenske industrije jekla (Sij), nakupu patrij, kontrolnih stolpih in prodaji Mercatorja. "Podobnik je preprečil lastninjenje Triglava" "Dejstvo pa je, da je SLS v letih obstoja preprečila marsikatero neumnost," je prepričan. Dodal je, da si stranka lasti zasluge, da se veriga elektrarn na spodnji Savi gradi s slovenskim kapitalom in slovensko koncesijo. Zatrdil je, da je nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik v vladnem mandatu 1996-2000 preprečil nameravano lastninjenje Triglava s strani tedanje direktorice zavarovalnice Nade Klemenčič. "Mi si štejemo kot del zaslug, da je družbeni kapital v zvezi s Triglavom pristal v pokojninski blagajni," je še poudaril Šrot.

Predsednik SLS je pojasnil, da je SLS odločen zagovornik pokrajin. Upa, da bo referendum uspešen in da bodo državljani dali vedeti slovenski politiki, ali si želijo uvedbe pokrajin ali ne. Poudaril je, da je trdno prepričan, da lahko le uvedba pokrajin zagotovi skladen razvoj vseh delov Slovenije.

"SLS ne pristaja na arbitražo" Po njegovih besedah bodo imele pokrajine veliko razvojnega denarja. Približno polovico proračunskih sredstev za pokrajine bo namenjena za funkcioniranje pokrajinskih služb, polovico pa za razvojne projekte, je pojasnil. "To je dober odstotek, če vemo, da je 85 odstotkov proračuna namenjenih za izvajanje zakonskih obveznosti," je dodal. Predsednik SLS je še pojasnil, da bodo na seji glavnega odbora razpravljali tudi o reševanju mejnih vprašanj s Hrvaško. "Pričakujem, da bo glavni odbor povedal kakšno kritično glede jutrišnje seje komisije za mejo," je povedal in dodal, da SLS ne pristaja na arbitražo. Ozemlje, ki je bilo 25. junija 1991 del Slovenije, ne more biti predmet sodnega odločanja ali arbitraže, je poudaril.

Na novinarsko vprašanje o očitkih opozicijskih strank SD, LDS in Zares, da se gre vlada referendumske kampanje za pokrajine, čeprav vlada te kampanje ni prijavila, je minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar v izjavi za medije odgovoril, "da se vlada ne gre kampanje". Po njegovih besedah je referendumska kampanja v pristojnosti treh predlagateljic, strank SLS, SDS in NSi.

"Pokrajine so potrebne" Žagar verjame, da bo referendum uspešen, saj so pokrajine potrebne. Ob tem je pojasnil, da se je treba zavedati, da je referendum posvetovalen in da bo treba po referendumu temeljito pregledati rezultate. Po njegovem mnenju se lahko v osrednji Sloveniji na referendumu pokaže, da bo treba ta del Slovenije razdeliti na dve pokrajini. Prepričan je, da so osnovni obrisi pokrajin nespremenjeni in da gre le za spremembe znotraj meja pokrajin. Meni, da bi lahko tisti, ki sedaj predlagajo drugačne rešitve, to predlagali v DZ ob obravnavanju zakona. Pojasnil je še, da mnogi zagovarjajo manjše število pokrajin, hkrati pa, recimo, predlagajo Savinjsko-šaleško pokrajino.

"Menim, da se bo danes defenziva končala" Pri tem je omenil poslanca SD Bojana Kontiča, vodjo poslanske skupine Zares Mateja Lahovnika, poslanca SD Milana M. Cvikla in poslanca NSi Draga Korena. Dodal je tudi, da je npr. posavsko pokrajino predlagal poslanec LDS Anton Anderlič. Predsednik glavnega odbora stranke Aleš Primc pa je v izjavi za medije povedal, da računa na to, da se bo SLS danes odločila za bolj aktivno in odločno pojasnjevanja stališč v javnosti, saj je bila v zadnjem času deležna veliko napadov. "Menim, da se bo danes defenziva končala," je poudaril in dodal, da bodo s tem obrnili negativne trende.